Реклама / Ads
0| 3150 |29.05.2024 НОВИНИ

Добро ли е качеството на морската вода у нас?

.
Според обнародвания последен годишен доклад на Европейската агенция за околна среда за качеството на водите за къпане, 85,4% от местата за къпане в Европа отговарят на най-строгите стандарти на Европейския съюз за „отлично“ качество през 2023 г.
 

96% от всички официално идентифицирани водоеми за къпане отговарят на минималните стандарти за качество, като само 1,5% са определени като „лоши“, предава pariteni.bg.

 

Най-голям дял на отлични води за къпане се наблюдава в Гърция, Хърватия, Кипър и Австрия. В Белгия, България, Люксембург, Малта, Австрия и Румъния всички официално идентифицирани води за къпане отговарят най-малко на минималния стандарт за качество през 2023 г.

В доклада за България се посочва, че водите за къпане са качествено класифицирани по двата микробиологични показателя (Ешерихия коли и чревни ентерококи), определени в Директивата за водите за къпане. Всички докладвани води за къпане (включително тези, които не могат да бъдат класифицирани по качество поради липса на проби) са в съответствие с минималните стандарти за качество на Директивата, класифицирана като „достатъчна“ или по-добра.

 

 В оценката, изготвена от Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) в сътрудничество с Комисията, се подчертава къде плуващите могат да намерят безопасни места за къпане в Европа това лято. Тя е насочена специално към безопасността за къпане чрез наблюдение на бактерии, които могат да причинят заболявания при хората, а не върху общото качество на водата.

 

Докладът отчита, че през 2023 г. качеството на крайбрежните води като цяло е по-добро в сравнение с вътрешните води. 89% от класифицираните крайбрежни зони за къпане са с отлично качество в сравнение с малко под 79% от вътрешните водоеми.

 

След приемането на Директивата за водите за къпане през 2006 г. делът на водите за къпане с лошо качество на водата е намалял през последното десетилетие и понастоящем е стабилен от 2015 г. насам. Въпреки това рисковете за здравето от плуване във водите за къпане продължават да бъдат проблем, като през 321 г. в ЕС са докладвани 2023 „бедни“ обекта.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2614 |29.05.2024 Урсула фон дер Лайен в ЕП губи подкрепата заради желанието ѝ да работи с крайнодесните . 9| 3107 |29.05.2024 Порошенко от София: Русия не иска само цяла Украйна, а целия европейски континент . 10| 5584 |29.05.2024 Как оцеляват украинците попаднали в „руския свят“? Безсилието е отвратително! . 5| 4545 |29.05.2024 Ще се случат още много катастрофи между влакове на Централна гара София?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads