Реклама / Ads
5| 3433 |09.07.2021 НОВИНИ

Договор, подписан от бившия зам.-министър Начева, е даден на КПКОНПИ

.
Жени Начева Източник: БГНЕС
Министерството на здравеопазването е предало на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) договора за покупката на лични предпазни средства и хидроксихлорохин на завишени цени. Договорът е сключен от бившия заместник-министър Жени Начева, обяви нейният наследник на поста Димитър Петров.
 

Респираторите, поръчани от Китай, са платени на 6 пъти по-висока цена, поясни Димитър Петров. Освен това са били неокомплектовани, раздадени са на болниците, но не са влезли в употреба, предават от БНР.

 

„Всичко е правено в рамките на един ден – подготвени докладни записки, проекти за решения, решения на Министерски съвет, връщане, подготовка на договори, подготовка на фактури и плащания с нейно участие и внасянето от министър Ананиев“, каза той.

 

Начева е разследвана за още един сигнал, подаден от бившия шеф на „БулБио“.

Докато е изпълнявала длъжността зам.-министър през 2018 г., Начева е упражнила натиск за сключването на договор с адвокатска кантора за 350 000 евро, която трябвало да съдейства за прекратяване на международен договор за БЦЖ ваксина.

 

Такъв вече е бил сключен с друго дружество, но за сумата от 40 хиляди лева.

 

„Тази фирма, същата, само това ще ви кажа, е била наета от нас за делото за реакторите на АЕЦ „Белене“, което бе загубено, както знаете, и то много лошо загубено“, каза Димитър Петров.

 

Срещу Начева са подадени и сигнали за оказан натиск над служители от Здравната каса. Проверяват се данни за завишаване на бюджетите на някои болници, обяви Петров.

 

"В момента чакаме евентуално да се изясни, дали няма такива действия в Касата, тъй като определено имаме сигнали от служители за оказван натиск там при промяна на  бюджетите в болниците".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 16333 |05.07.2021 Ключове за мистериозната стая в „Автомагистрали“ имал само бившият зам.-директор на дружеството . 1| 6500 |30.06.2021 Само във Фрог: Бившият вицепремиер Евгений Бакърджиев не е починал от коронавирус, а от постоперативно усложнение . 5| 9668 |29.06.2021 Прокуратурата пита Минеков за купен на безценица имот от страна на бившия министър . 1| 3370 |20.06.2021 Постоянен арест за бившия полицай, ограбил банка в Дупница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads