Реклама / Ads
7| 3600 |10.03.2023 НОВИНИ

Дойче веле: Жестока цензура -15 г. затвор за критика на руски войници и бойци на ”Вагнер”

.
Русия затяга военната цензура: не само руските войници, но и доброволците и бойците от „Вагнер“ вече ще бъдат защитени срещу лоши думи. Всеки, който си позволи да ги критикува, може да влезе зад решетките.
 

Русия разширява дефиницията за „дискредитация“ на руските войници, изпратени да се сражават в Украйна, и въвежда още по-тежки наказания за тези, които разпространяват „фалшива информация“ за армията. С поправка в закона към привилигерования кръг от защитени срещу такива действия вече са включени например доброволците или частни лица, които подкрепят руската армия.

 

Още преди година бяха въведени строги наказателни мерки срещу дръзналите да говорят срещу войната, която руската общественост и медиите са длъжни да наричат „специална военна операция“. Сега се предвижда и увеличение на наказанията от 3 на 5 години затвор, а за „повторно дискредитиране“ – от 5 на 7 години. Максималните санкции остават същите – 15 години затвор или глоба до 5 млн. рубли, което е равностойността на около 63 000 евро.

 

Измененията в Кодекса за административните нарушения и Наказателния кодекс вече бяха приети на второ четене от Думата на 2 март. Очаква се те да бъдат потвърдени и на трето четене на 14 март.

 

Каква е предисторията на предложенията?

 

„Съгласно измененията в Наказателния кодекс на Руската федерация правилата за отговорност за публичните действия, насочени към дискредитиране на Въоръжените сили на Руската федерация, ще бъдат разширени и върху доброволните сдружения, организации или физически лица, оказващи помощ при изпълнението на задачи, възложени на Въоръжените сили“, пише на уебсайта на руския законодателен орган.

Нововъведенията идват след като в края на януари шефът на групата „Вагнер“ Евгений Пригожин поиска от председателя на Думата Вячеслав Володин да добави член в Наказателния кодекс, предвиждащ наказания за дискредитацията и на осъдени, които са били вербувани да се бият в Украйна.

 

По-конкретно Пригожин е предложил критиците на участници във войната, като наемниците от „Вагнер“, да бъдат наказвани с присъда до 5 години затвор, твърди руският вестник „Комерсант“. Освен забрана за каквато и да било критика, той е настоял и за криминализиране на публикуването на информация за престъпленията, извършени от тях в миналото, твърди още изданието.

 

Двусмислиците в законодателните промени

 

Максим Оленичев, адвокат от правозащитния проект „Първи отдел“, посочва, че правният статут на „Вагнер“ остава неясен. „Нито един закон в Русия не разрешава създаването на частни паравоенни формирования. Строго погледнато, за доброволци могат да се смятат само тези, които отбиват военна служба и имат договор с армията. Не е изключено практиката на правоприлагащите органи да се основава на много широко тълкуване и всеки, който помага на руските въоръжени сили, вече да се смята за доброволец“, казва той.

 

Адвокатът от Санкт Петербург Виктор Дросдов коментира, че в предложенията за законови промени се споменават както „доброволчески сдружения“, така и „Въоръжените сили на Руската федерация“. Това, според него, създава неяснота за наказателната отговорност, която се носи за изказвания и твърдения спрямо наемниците. Дросдов окачестви инициативата като „изпреварваща, сплашваща политическа врява“.

Нарушения и на международни закони

 

На свой ред Оленичев посочва, че законодателните предложения нарушават международно законодателство, което Москва е подписала, и целят допълнително затягане на цензурата във време, в което в Русия няма въведено военно положение.

 

Руският правозащитник Павел Чиков коментира в канала си в Телеграм, че публичните негативни изказвания за групата „Вагнер“ ще могат да се превърнат в основание за наказателно преследване. Според него, докато изказвания от типа „Не на войната“ представляват само дребно провинение, за критика срещу Евгений Пригожин „провинилите се“ вече ще могат да бъдат подвеждани и под наказателна отговорност.

Според юриста репортажите, в които се казва, че бойците на „Вагнер“ са „зле снабдявани“, ще могат да се смятат за „фалшиви новини“. В същото време Чиков посочва, че не е ясно как ще се определя коя информация е вярна и коя не. Възможно е дори оплакванията на хора от „Вагнер“, че нямат достатъчно муниции, да се подведат под общия знаменател „фалшиви новини“, смята той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3217 |02.03.2023 Аламанов: Само в тоталитарните диктатури личността не означава нищо или защо борбата е ”безмилостно жестока”? . 2| 4698 |14.02.2023 Любовта помежду ни: Все по-необяснима и жестока . 13| 4231 |09.02.2023 Защо ”Възраждане” нападна Дойче Веле. Ето фактите: . 12| 8641 |23.01.2023 ”Дойче веле”: Кой се готви да управлява България?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads