Реклама / Ads
0| 2711 |09.06.2023 НОВИНИ

Доц. Михаил Груев: Намаляло е използването на историята за тясно политически употреби

.
доц. Михаил Груев Източник: БГНЕС
Днес е Международният ден на архивите. Той се отбелязва от 2008 г. с цел да се обърне внимание на световната общественост върху значението на архивното наследство като ценно свидетелство за икономическите, политическите и социалните дела на човечеството.
 

В тази връзка, председателят на Държавна агенция "Архиви" доц. Михаил Груев заяви пред БНР, че е намаляло е използването на историята за тясно политически употреби.

 

"По отношение на осветляването на цялата фактология и мащабността на процесите през т.нар. Възродителен процес се направи доста през последните години, а и десетилетия. От друга страна феноменът ДПС в последните години все по-малко се храни с историята. Би трябвало да бъде обяснен със съвременните процеси в българското общество, а и обстоятелството, че българските турци и мюсюлмани остават в периферията на интереса на останалите политически партии - това е значим фактор", коментира доц. Груев.

 

Специалистът изтъкна, че архивите са публична институция, която е отворена за всеки гражданин.

 

По думите му тази институция съдържа изключително важни документи.

 

"Денят е празник и за българските архиви. На този ден всички архиви по света участват в т.нар. архивна седмица. Цялата седмица мина под знака на различни събития, които да отбележат създаването на международния съвет на архивите през 1948 г. с изложби, премиери на книги, документални сборници и т.н. - събития, които да покажат огромното богатство, което архивите по света съхраняват. В българските архиви практикуваме по същия начин", отбеляза експертът.

 

Според него подялбата на документалния масив е изживяла времето си. Груев подчерта, че нищо не пречи институтите за национална памет да продължат да работят. 

 

"Считам, че още известно време - 5-10 години, има нужда тази дейност под някаква форма да продължи. Нищо не пречи чисто административно това да става под шапката на българските архиви", категоричен бе председателят на Държавна агенция "Архиви".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2822 |19.05.2023 Михаил Мишустин ще посети Китай за среща със Си Дзинпин . 31| 3385 |14.04.2023 Проф. Михаил Неделчев: Европа се обединява срещу руската агресия, да мислим като европейци . 1| 3015 |13.04.2023 Михаил Миков: Очаквам мнозинство между ГЕРБ и ПП-ДБ още другата седмица . 2| 3907 |21.03.2023 Михаил Неделчев: България да помогне къщата на Димитър Талев в Прилеп да бъде запазена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads