Реклама / Ads
16| 10442 |28.02.2023 НОВИНИ

Дрон след дрон падат от небето над Русия. Какво става?!

.
В Подмосковието
От вечерта на 27 февруари до обяд на 28 в поне четири руски региона бе съобщено за паднали безпилотни летателни апарати. В Санкт Петербург бе затворено въздушното пространство в радиус от 200 км, а летище ”Пулково” спря да обслужва полети заради ”непознат обект”.
 

Засега не е потвърдено, че атаките са от Украйна, нито че взривовете са свързани, но ако отговорите са "да", това би била една от най-мащабните подобни атаки в тила на руската армия от началото на войната, а със сигурност - най-голямата за последните седмици.


Украински сили, ако те стоят зад атаките, са извършвали и преди подобни атаки на стотици километри отвъд руската граница, но рядко - в толкова области едновременно.


Кметът на Белгород - край границата с Украйна - разказа снощи, че три дрона са паднали в града, като един от тях разбил прозореца на жилищен дом. По неофициална информация целта им е била електрическа подстанция.


В база на руския енергиен концерт "Роснефт" се 7 пожар в малките часове на 28 януари - в Туапсе, в Краснодарския край на черноморското руско крайбрежие, на няколкостотин км от Кримския полуостров. Първоначално медии и канали в "Телеграм" писаха за атака с безпилотни устройства, както и за намираща се недалеч от мястото на взривовете казарма. Каналът Baza твърдеше и че летателните апарати падналии на 100 метра от хранилище в базата.


Потвърждението дойде няколко часа по-късно, след като Министерството на отбраната на Русия обяви, че са обектът в Туапсе е нападнат с дронове. Същата атака е установена недалеч от Краснодарския край - в Република Адигея, област на малко над 100 км от Туапсе. Според армията дроновете са украински, но бързо са неутрализирани от "средства за радиоелектронна борба".


Говори се за два дрона, от които единият паднал, без да достигне целта си, а другият не нанесъл щети на обекта си, защото се отклонил от траекторията. Според предишните съобщения на градската администрация е засегната стопанска постройка край базата - пожарът е обхванал площ от едва 200 кв. м.


Канали в "Телеграм" като Mash пишеха от сутринта за дрон, паднал на метри от газова компресорна станция "Воскресенск" на друг енергиен гигант - "Газпром" в Коломенския район на Московска област.


Руското министерство на отбраната така и не коментира информацията, но властите в Подмосковието заявиха, че целта е бил "обект на гражданската инфраструктура, който не пострада". Това заяви губернаторът на Московска област Андрей Воробьов. "Няма разрушения, няма пострадали, нямаше и пожар", казва Воробьов.


В руски медии се появиха и снимки на този дрон, намерен според един от често цитираните канали в "Телеграм" на 100 м от компресорната станция: (украински, според авторите) UJ-122, който, според "източник", рязко загубил височина, вероятно заради недостиг на гориво, пише още "Дневник".

 

В руските медии няма много предположения за целта на атаката в Брянска област - също съседна на Украйна, разположена северно от Черниговска. В тази област се срещат и границите на Русия, Украйна и Беларус. Дронът е прехванат над Суражския район на областта, който се намира по-близо до границата с Беларус, отколкото с Украйна. Според бурентарона на Брянска област Александър Богомаз няма данни за щети и жертви.

 

Във втория по големина руски град Санкт Петербург летище "Пулково" затвори за кратко, а въздушното пространство над него се оказа закрито за полети в радиус от 200 км. В медиите първоначално се появи информация за "неизвестен обект", по-късно, по телевизия РЕН - за "нарушител", канал "112", свързан с тази медия - за обект, "подобен на голям дрон".


Министерството на отбраната не потвърди тази информация, а вместо това заяви, че в този интервал се провели "тренировка на противовъздушната отбрана" по взаимодействие с гражданските органи - над едно от най-натоварените до неотдавна руски летища. Междувременно имаше данни, че самолети, потеглили от Москва, кръжат или са се отправили към летището, от което са потеглили.


Руски медии писаха за т. нар. план "Ковер", който влизал в сила при незаконно преминаване на границата или появата на непознати обекти във въздушното пространство. Теорията за "непознатия обект" бе изразена и в петербургската медия "Фонтанка", според която той е забелязан на 160-200 км от Санкт Петербург. От обяснението на министерството би следвало, че според него този обект е "целта", използвана в тренировката.


В редица региони - Белгородска област, Воронежка, Краснодарския край - бе обявена въздушна тревога в първата половина на днешния ден. Министерството на извънредните ситуации свърза ставащото с "хакери". Информацията преди това си проправи път и в местни радиостанции и телевизионни канали.


Ако две от областите - Белгородска и Брянска - са близо до Украйна, то Санкт Петербург е на над 1000 км, Подмосковието също е много далеч. Краснодарският край и Република Адигея са на 400-500 км от фронта и ако са пуснати от контролирани от Украйна територии, траекторията им минава над фронта, тила на руските групировки, над морето и целия Краснодарски край.


Според руската служба на Би Би Си теоретично е възможно дроновете да са разкрили местоположението на обекти на ПВО и режима им на работа с помощта на разузнавателни самолети и дронове над Черно море - такива от страни от НАТО често дават дежурства, откакто започна войната в Украйна.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3398 |28.02.2023 Делян Добрев прозря, че хората са обеднели в последните месеци, а не заради управлението в последните години . 6| 3566 |28.02.2023 Иван Шишков: Последните 8-10 години са период на строителство на магистрали без асфалт . 2| 3181 |28.02.2023 Експерт за акцията на европрокуратурата - разследва се измама за милиарди . 0| 2879 |28.02.2023 Днес е последният ден за регистрация на листите за изборите на 2-ри април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads