Реклама / Ads
0| 3410 |21.03.2022 НОВИНИ

Дунчев: Кадровите промени в горите са с с цел инсталирането на функционери с нулев лесовъдски опит

.
Александър Дунчев
Едно интервю, което по тема ”Гори”, е поредния политически скандал! Причината: няколко остри въпроси на Maria Tsantsarova по bTV към Корнелия Нинова за политическите чистки в горите (18 мин.).
 

На въпроса "Защо се сменят кадри на ГЕРБ с кадри на БСП в горските предприятия?" отговорът бе "За по-добро управление, по-добра експертиза и за да не се краде в горите, за да носим политическата отговорност с наши кадри". А на въпроса "Каква лесовъдска експертиза имат новите политически назначения, не трябва ли да са лесовъди, които да отговарят за гората?" отговорът бе "Тук говорим за ръководствата на горските стопанства, а не за лесничеи."


Тези отговори доказват, че:
1. Кадровите промени в горите (директори и членове на управителен съвет) се правят в нарушение на чл. 21 (1) от Закона за публичните предприятия (ЗПП), защото според Нинова са чисто политически и без конкурс, докато законът изисква провеждане на конкурс както за директорите на ДП, така и за членовете на управителните им съвети!!
2. Кадровите промени в горите се правят с цел инсталирането на политически функционери с нулев лесовъдски опит, което е в нарушение на изискването в чл. 21 (2) от ЗПП ръководните кадри да са с експертиза, "съответстваща на спецификата на осъществяваните от съответното публично предприятие дейности", както и в нарушение на чл. 170 от Закона за горите, изискващ управителния съвет да е компетентен и да отговаря за най-важните въпроси при управлението на държавните гори от горските предприятия (планове, финанси, администрация, разпореждане с имущество и т.н.).
3. Плащаме заплати на общински съветници в управлението на горските предприятия в нарушение на чл. 34 (7) от ЗМСМА.
4. Носенето на политическа отговорност се възприема единствено като „инсталирането на политически функционери“, а не като създаване на условия най-добрите и почтени лесовъди и ръководители с опит и обществено признание да ръководят и управляват горската система.


Да видим дали ще бъде спазено обещанието за „носенето на политическа отговорност“ при всяка разкрита от нас схема за милиони в горите, които по информация от горските стопанства продължават с бясна сила и в момента под политически натиск: в сряда изтича срока МЗХ да отговори на НС защо преди седмица бяха продадени без наддаване, без конкуренция и на предопределена фирма с ужасяваща репутация над 40000 кубика дървесина на цена двойно по-ниска от пазарната – т.е. загуба от 1 000 000 лв. за държавата. В сряда ще питаме от НС и коя е фирмата от Стара Загора, за която е подготвена поръчката от 60 000 000 лв. за ремонт и строителство на горски пътища в ЮЦДП. Kiril Petkov, може би ще е добре да направим среща с г-жа Корнелия Нинова, за да поставим всички карти на масата и да видим как да защитим българските гори и българските лесовъди.


Честит Световен ден на горите!

 

Депутатът от ПП Александър Дунчев, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6244 |18.03.2022 Александър Дунчев: Борисов е аут, но не и моделът ”Борисов” . 0| 3110 |13.03.2022 Станислав Тодоров: КЕВР проверява всеки месец основанията на „Булгаргаз“ за промени в цените . 0| 3037 |11.03.2022 Путин: Има положителни промени в преговорите между Русия и Украйна . 0| 2998 |10.03.2022 Георги Свиленски за Дунчев: Кризите се отразяват не добре на психиката на депутати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads