Реклама / Ads
3| 2805 |31.10.2022 НОВИНИ

Ежемесечно изслушване на шефовете на спецслужби в парламента поискаха от ДБ

.
Надежда Йорданова
Ръководителите на специалните служби за сигурност веднъж месечно да бъдат изслушвани на заседанията на Председателския съвет на Народното събрание. Такова предложение за промяна в правилника за дейността на парламента прави “Демократична България”, обяви преди заседанието на временната комисия за парламентарния правилник зам.-председателят на парламентарната група на ДБ Надежда Йорданова.
 

Тя обоснова изслушванията на шефовете на спецслужби с необходимостта парламентарното ръководство да е наясно с всички важни и актуални въпроси на сигурността, особено в днешното време на множество кризи.

 

Друго предложение на ДБ за промяна в парламентарния правилник предвижда в Народното събрание да бъдат изпращани веднага след приемането им всички секретни решения и постановления на Министерския съвет. “Парламентарен контрол е невъзможен, ако не знаем, че такива актове изобщо са били приети. Затова е много важно веднага след приемането им те да бъдат представяни на постоянните комисии”, каза Йорданова.

 

С трето предложение за промяна в правилника се въвежда изискването в оценката на въздействието на всеки законопроект да се включва и оценка на въздействието му върху правата на българите извън страната.

 

Според Йорданова практиката показва, че България все още не може да се справи с пълноценното включване на българите в чужбина в обществено-политическия живот на страната. Още в предизборната програма на ДБ бе заложено обещанието всички законопроекти да преминават и през оценка за въздействието им върху българите зад граница.

 

“Ще се борим в този парламент да не бъде отстъпено от добрите законодателни практики, които отстоявахме в предходните три парламента и които бяха високо оценени от последния доклад за върховенството на правото на Европейската комисия”, каза Надежда Йорданова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5399 |23.09.2022 Министър Пулев: Писахме „Слаб 2“ на ББР, намалихме заплатите на шефовете на 2000 лева . 0| 2652 |14.09.2022 ВСС реши да отложи изслушването на кандидатите за европрокурори . 0| 2740 |13.09.2022 Радев събра шефовете на служби заради проблема с границата . 0| 3957 |28.08.2022 Зеленски провел среща с шефовете на службите за сигурност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads