Реклама / Ads
1| 4098 |01.12.2018 НОВИНИ

Експерт от Вашингтон: Путин изпробва реакцията на Украйна и Запада

.
Източник: БГНЕС
Владимир Путин изпробва реакцията на Украйна и Запада, смята Януш Бугайски от Центъра за анализ на европейската политика във Вашингтон.
 

"Не мисля, че подкрепата за Украйна намалява, но има едно нежелание да се отива твърде далеч в случай на сериозна конфронтация с Москва", отбеляза Бугайски пред БНР.

 

На въпрос кой печели от противопоставянето около Керченския проток, анализаторът отговори: "Предполагам, че засега победител е президентът Путин. Руснаците нагло завзеха три украински кораба, нараниха някои от моряците, плениха ги и ги държат за заложници. Това е демонстрация пред украинците и пред Запада, че Русия може да прави каквото си пожелае в Азовско море."

 

Бугайски смята, че все пак няма да се стигне до по-мащабна конфронтация, въпреки че и това е възможно:

 

"Не вярвам да се стигне до това точно сега. Руснаците се опитват всячески да дестабилизират Украйна, да подбуждат политически конфликти. Вероятно ще изчакат изборите догодина, за да видят кой ще е следващият президент. Междувременно ще се месят в изборния процес, за да разделят страната. Не мисля, че на този етап ще предприемат пълномащабна атака срещу Украйна, която ще им струва доста скъпо.

 

"Няма друго решение, освен Белград да признае Косово", каза още Бугайски, коментирайки отношенията на Балканите.

 

На въпрос дали процесът на нормализация на отношенията между Белград и Прищина може да бъде възобновен, той отговори: "Не мисля, че на процеса са нанесени непоправими вреди. Повтаряме това всяка година. Няколко месеца няма никакво раздвижване, после изниква идеята за размяна на територии и всички стават оптимисти. Сега заради митата всички стават песимисти. Ще има успехи и неуспехи, но мисля, че е неизбежно в даден момент Сърбия да вземе решението, което отлага, и да признае Косово. Дали това ще стане след година, две или пет, никой не знае. Не мисля, че новите мита ще изкарат преговорите от релси - може да ги отложат, да ги затруднят, но друг изход няма."

 

Бугайски отбеляза също, че "Косово е склонно да следва американския интерес и да се вслушва в американските съвети. От друга страна обаче, правителството не може да си позволи да отстъпва твърде много пред Сърбия. Иначе ще изглежда слабо. Може да се стигне до избори и политическа нестабилност.

 

Затова косовските власти са в трудна ситуация. Може да се стигне до някакъв компромис - намаление на митата наполовина, допускане на някои продукти. Но митата са символ на недоволството на косоварите, че от 10 години стоят в задънена улица заради Сърбия и Русия."






Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4270 |30.11.2018 Родители на моряк зоват: Молим Путин да пусне децата ни . 6| 5251 |30.11.2018 Експерт: От тавана в килията на Иванчева тече фекална вода, условията са унизителни . 6| 4310 |29.11.2018 Порошенко: Путин иска да анексира цяла Украйна и възстанови руската империя . 27| 4105 |29.11.2018 Порошенко: Путин се готви да окупира Азовско море

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads