Реклама / Ads
4| 3139 |30.03.2023 НОВИНИ

IT експертът Димитър Ганчев: Възможно е първоначалната цел на изпращача на мейлите да се е променила

.
IT експертът Димитър Ганчев: Трудно ще се разкрие изпращачът на заплашителните имейли Източник: БГНЕС
Заплашителните имейли, които получават училища в големите градове на страната, а от днес и в Пловдив и възможните версии за целта на тези атаки, коментира в програма ”Ден след ден” по БНР IT експертът Димитър Ганчев. Според него можем само да гадаем кой изпраща тези имейли.
 

"Моята хипотеза е, че е можело да има различни цели. В началото целта да е била една, а  после заради публичната реакция, целта да се е преформатирала.

 

Даже не е сто процента сигурно, че става дума за едни и същи действащи лица, може да са различни. Не бих казал хакери. Изпращането на електронно писмо от името на произволно лице не е чак толкова сложна задача и е по силата на всеки.

 

Аз в началото помислих, че е класическа схема - някой има контролно и иска да му затворят училището и за да него хванат лесно - кой е и къде е, е писал на десет училища в един район.

 

Но това обаче не се връзва със следващите дни. Затова казвам, че не е съвсем изключено първоначално целта да е е била е една, а после някой да се възползва, за да всява паника, копирайки действията на някой, които първо е имал съвсем друга цел", обясни Ганчев.

 

По думите му обичайно в такива случаи има нещо много простичко -  някой има конкретна цел да затвори конкретно учреждение, заради някаква лична изгода и за да не хо хванат разширява периметъра - не едно училище, а десет. 

 

"Но сега това продължи твърде дълго".

 

"Разкриването на извършителя е трудно, защото е лесно да се изпрати подобен имейл", твърди Ганчев. По думите му, ако той не е направил някаква грешка, практически е невъзможно да се открие.

 

"Даже не става въпрос да се използват хакерски мрежи", твърди експертът. 

 

Той смята, че правоохранителните органи ще постигнат успех само, ако изпращачът не е взел никакви мерки и е оставил следите си.

 

Ганчев подчерта, че целта е по-скоро да се говори по-дълго за станалото, за да се отвлече вниманието на хората от друго нещо.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2902 |30.03.2023 Димитър Ганев: Борбата е за 20% от избирателите, които решават за кого да гласуват в последните дни . 3| 3128 |30.03.2023 Манол Пейков ще купува чрез фондацията си къщата на Димитър Талев в Прилеп . 6| 3055 |29.03.2023 Експертът Иван Хиновски: Трябва да се готвим за сценарий, при който нямаме въглищни централи . 7| 3007 |28.03.2023 Димитър Стоянов пак излъга: ВМЗ - Сопот не можела да произвежда 155 мм снаряди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads