Реклама / Ads
38| 9893 |07.11.2021 НОВИНИ

„Екзакта“: ПП и БСП в оспорвана битка за второто място. Радев и Герджиков - на балотаж

.
Източник: БГНЕС
В началото на ноември ГЕРБ-СДС има най-висока електорална тежест и запазва позицията си на първа политическа сила. Много оспорвана е надпреварата за второто място. Това, кой ще е втори, е важно на фона на очакванията за поредно проблемно сформиране на нов кабинет. За второто място се конкурират ПП и БСП. ПП има минимална преднина. Резултатите и на двете формации не се променят значимо в хода на кампанията. Предимството на ПП пред БСП е в потенциала на новата формация сред политически апатичните и сред колебаещите се избиратели.
 

Това показва социологическо проучване на „Екзакта Рисърч Груп“, проведено в периода 29 октомври - 5 ноември 2021 г. сред 1025 пълнолетни български граждани. 


.
Източник: „Екзакта“

 

Според проучването 25% от хората, които не са отишли до урните на 11 юли, заявяват готовност да подкрепят ПП през ноември. В столицата, електоратът на ПП надхвърля като дял електората на БСП. „Екзакта“ не регистрира отлив на доверие сред сегашните избиратели на ПП след обявяване на решението на КС. Не изключваме, обаче, решението да има някакво влияние върху част от потенциалния електорат на ПП“, допълват социолозите.

 

БСП е постигнала мобилизация на електората си, каквато не е имала отдавна, се казва в проучването. Това се дължи на самочувствието на социалистите, че са незаобиколим фактор при съставяне на следваща управленска конфигурация. 

 

Проучването нарежда на четвърто място „Има такъв народ“ (12,5%). Според данните от началото на кампанията ИТН губи между 2 и 3 пункта от електоралната си тежест. ИТН остава предпочитаната партия от младите българи на възраст под 30 години. Все още ИТН има сериозен електорален дял и сред хората на възраст между 30 и 40 години, както и в малките населени места.

 

Противоборство за петото място може да се очаква и между ДПС (9,5%) и „Демократична България“ (9,2%). Социолозите коментират, че при силна финална част на кампанията, всяка една от двете формации би могла да се доближи до групата на водещите партии.

 

„По 90% от гласувалите за ГЕРБ и за БСП на 11 юли, декларират готовност да подкрепят тези две партии и на 14 ноември. ДПС разчитат на цели 97% от избирателите си от юли, а ДБ - на малко над 80%. Една трета от бившите избиратели на ИТН понастоящем декларират, че ще гласуват за ПП“, уточняват от „Екзакта“.

 

Под чертата, но с шанс да прескочат 4-процентовата бариера остават „Изправи се БГ! Ние идваме“, „Възраждане“ и ВМРО.


Електорални намерения за президентския вот 

 

Балотаж ще има, ако се запазят тенденциите към 5 ноември, показва проучването на „Екзакта“. При балотаж, сигурни участници в него са сегашният президент Румен Радев и проф. Анастас Герджиков. Резултатът от подобен балотаж би бил 63,5% срещу 36,5% в полза на сегашния президент на страната.


.
Източник: „Екзакта“

 

„Дълбочинният анализ на „Екзакта“ показва, че Румен Радев има значително по-голям ресурс от Анастас Герджиков при балотаж сред политически изкушените избиратели, както и сред нерешилите кого да подкрепят за президент“, уточняват социолозите.

 

COVID и изборите

 

Близо две трети от българите са притеснени от COVID кризата, според проучването.

Общо 33% от интервюираните заявяват, че вече са ваксинирани с 1, 2 или с 3 дози. Други 18% заявяват, че още не са ваксинирани, но възнамеряват да го направят скоро. 11% изтъкват като причина да не са ваксинирани медицински противопоказания. 38% посочват, че не са ваксинирани до момента и, че нямат намерение да се ваксинират.


.
Източник: „Екзакта“

 

По-често твърдят, че вече са ваксинирани хора на възраст над 60 години (32,8% от тях), както и такива на възраст 40 – 49 години (26,4% от тях), висшисти (36% от тях) и столичани (35% от тях). По 30% от симпатизантите на БСП, ДБ и ПП са напълно ваксинирани, а сред симпатизантите на ГЕРБ  този дял е значително по-висок - 41%.

 

Най-много нежелаещи да се ваксинират има сред младите хора на възраст 18 - 29 години – 56% от тях, както и сред хората на възраст 30 - 39 години – 45% от тях. По-често не желаят да се ваксинират жителите на населените места извън София.

 

Като цяло поддръжниците на ваксинирането (хора с една, две или три дози, както и такива, възнамеряващи скоро да се ваксинират) преобладават сред симпатизантите на ДБ - 70,3%, на ГЕРБ -69%, и на ПП – 55,6%. При ДПС този дял е 49,3%.

 

Противниците на ваксинирането имат превес сред симпатизантите на ИТН – 56,6%, на БСП – 52%, на ИБГНИ – 55% и на Възраждане – 75%, както и сред негласуващите и колебаещите се дали изобщо да гласуват – по 63% от двете категории.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2991 |26.10.2021 Битката на Педро Санчес с проституцията. Ще се пребори ли със секс индустрията за милиарди? . 3| 3106 |19.10.2021 „Екзакта“: Повечето българи не са чували за „Зелената сделка“ . 33| 4402 |03.10.2021 ДБ застава зад Лозан Панов в битката за “Дондуков 2” . 11| 19981 |30.09.2021 Андрей Райчев: Радев спечели едногодишна битка. Мачът е почти обречен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads