Реклама / Ads
16| 3822 |16.06.2023 НОВИНИ

Елена Поптодорова: Резултатите от контраофанзивата на Украйна ще определят датата за преговорите за мир

.
Елена Поптодорова каза, че преговорите за мир зависят от напредъка на контраофанзивата на Украйна
Много трудно можу да се прогнозира какво ще стане във войната в Украйна. Това са плаващи пясъци. Това каза в предаването ”Лице в лице” на БТВ вицепрезидентът на Атлантическия клуб Елена Поптодорова.
 

По думите й, преговорите за мир трябва да станат по условията на Украйна. Много е важно как ще се проведе и как ще приключи кантраофанзивата на Украйна. Трябва да има признаци на напредък.

 

Тя подчерта, че над 50 държави подкрепят Украйна. "Важно е , че Германия се активизира. Известно е, че 20% от фондовете на НАТО  се дават от Германия. Затова е важно как тя ще реагира. Наскоро Германия заяви, че основният й враг е Русия."

 

Според Поптодорова, трудно е Украйна да си върне окупираните  700 кв. км  от Русия.

 Според нея, е нужен необратим успех в контраофанзивата. Календарът на мирните преговори е свързан с бойните действия. Очаква се до края на годината да доведат до необратим резултат на бойното поле.

 

Елена Поптодорова коментира и твърдението, че сме спасили с оръжие и гориво Украйна в началото на войната. "Това е така, това е очевиден факт. България от години е признат производител на боеприпаси.  А от служебното правителство казаха, че ние нямаме капацитет. Ние сме единствената държава, която е засекретила помощта си за Украйна.

 

На въпроса защо българите са разделени в мнението си за подкрепа с боеприпаси на Украйна, Поптодорова подчерта, че това разделение е обяснимо и  то се дължи изцяло на начина, по който политиците говорят. Докато се поддържа това говорене за неутралитет, то хората ще са разделени.

 

Поптодорова коментира и предявените обвинения на Тръмп. Тя подчерта, че той е бил подкрепян от прокремълски групи.  Тя посочи и  единодушието между републиканци и демократи, с което се дава помощи на Украйна.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 8061 |13.06.2023 Елена Йончева: Чухме много обезпокоителна информация по редица разследвания . 1| 3029 |13.06.2023 Започва дарителска кампания за спасяването на 150-годишна църква, която беше изпепелена във Вършец . 3| 2957 |12.06.2023 Експерт от МОН: Обучението вкъщи слага своя траен отпечатък върху уменията и резултатите на ученице . 3| 2993 |11.06.2023 Елена Йончева: Не изключвам Испания да продължи разследването по „Барселонагейт”
Реклама / Ads