Реклама / Ads
8| 3255 |31.05.2023 НОВИНИ

Еманюел Макрон: Електрошокът от Путин събуди НАТО от мозъчна смърт

.
Еманюел Макрон
Владимир Путин съживи НАТО с нахлуването си в Украйна миналата година, заяви френският президент Еманюел Макрон в Братислава, където участва във форума за глобалната сигурност Глобсек.
 

"През декември 2019 г. казах остри думи за НАТО", призна Макрон пред репортери, като припомни как тогава е нарекъл западния отбранителен съюз "в мозъчна смърт". "Мога да кажа, че Владимир Путин го събуди с най-лошия възможен електрошок", добави той, цитиран от АФП, и БГНЕС.

 

Макрон призовава държавите от ЕС да купуват европейски оръжия и наблегна, че европейската отбранителна структура е "необходима" за доверието в блока в дългосрочен план.

 

"Една Европа на отбраната, един европейски стълб в рамките на НАТО, е незаменима. Това е единственият начин да бъдем надеждни в дългосрочен план", заяви Макрон в Братислава, като добави, че "от нас, европейците, зависи в бъдеще да имаме собствена способност да се защитаваме".

 

Макрон е предложил на украинския президент Володимир Зеленски да се свика мирна среща на върха в Париж, но без участието на Русия, съобщи „Уолстрийт джърнал“, като се позова на европейски дипломати.

 

Според източниците на вестника Зеленски е поискал от френския си колега още през февруари 2023 г. да помогне за установяването на международни връзки, включително с китайския лидер Си Цзинпин. Дискусията е довела до идеята за свикване на среща на върха във френската столица.

 

Европейските официални лица възнамеряват да включат в събитието Бразилия, Китай, Индия и Саудитска Арабия. Освен това се очаква на срещата на върха да присъстват президентът на САЩ Джо Байдън и други лидери на водещи държави от НАТО. Конференцията е планирана преди годишната среща на върха на Северноатлантическия алианс през юли. В същото време вестникът отбеляза, че европейски официални лица настояват Киев да промени точките на плана, за да го направи по-приемлив за Индия, Бразилия, Саудитска Арабия и Китай.

 

"Мирната формула" на Володимир Зеленски, която се състои от 10 точки, бе представена през ноември 2022 г. Сред условията са: изтегляне на руските войски, възстановяване на териториалната цялост на Украйна, ядрена сигурност, освобождаване на всички затворници. Москва отхвърли предложения план, тъй като, наред с други неща,той не признава анексираните региони за руски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3197 |06.04.2023 Си Дзинпин на срещата с Макрон: Светът претърпява ”дълбоки исторически промени” . 6| 3885 |25.02.2023 Еманюел Метр: Новият СТАРТ не е мъртъв, но е в изкуствена кома . 3| 4085 |09.02.2023 Радев напомни на Макрон: Северна Македония да докаже, че иска да е в ЕС . 3| 3333 |09.02.2023 Макрон: Франция ще съпроводи Украйна до победата и мира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads