Реклама / Ads
2| 6466 |21.06.2017 НОВИНИ

Енчев: Възторгът от посещението на Зоран Заев е комичен

.
Велизар Енчев
Възторгът от посещението на Зоран Заев е комичен, тъй като тук се кроят определен проблеми. Това каза журналистът Велизар Енчев по БНР.
 

Новият македонски министър-председател прави втората си външнополитическа визита след Брюксел в София. Първата визита на новия външен министър на Македония пък беше в Атина. Но зад това се крият проблеми, които ме карат да мисля, че инфантилният възторг от визитата на Зоран Заев е абсолютно комичен, защото правя една прогноза, че на 2-ри август договор няма да се подпише или ако се подпише такъв договор, както заяви вчера Бойко Борисов, той все още е във вреда на България. Защо мисля така?

 

Самият факт, че вчера по време на пресконференцията в Министерския съвет, когато Борисов заяви, че ние няма да искаме промяна в македонската конституция и в същото време преводач от македонското външно министерство вършеше един комичен превод от югозападния български диалект на чист книжовен български език, ми стана ясно, че господин Борисов е склонен да направи поредната коминтерновска отстъпка.

Енчев посочи за какво трябва да настоява страната ни: Какви са всъщност двете неща, които ние трябва да искаме императивно? Мисля, че във външно министерство експертите мислят 100% като мен, но за съжаление в България, откакто станахме член на ЕС, дипломатите козируват на политиците, когато става дума за балканската политика, а не обратното. Първото, което трябва да искаме, е, да не се подписва договорът, както се подписва декларацията за приятелство и сътрудничество през 1999 година между кабинета "Костов" и кабинета "Любчо Георгиевски", което наистина беше един голям принос за размразяване на ледовете, но в нея има един фундаментален проблем.

 

Тя беше подписана, тъй като Иван Костов отстъпи под влиянието най-вече на тогавашния заместник-министър Марин Райков, да подпишем на официалните езици на двете страни, по-точно - да признаем македонския език. Това е първата грешка, която не трябва да се повтаря в този официален договор. И втората грешка, която може да се допусне, тъй като вчера премиерът Борисов даде такава заявка, да не искаме промяна, на член 49 от македонската конституция, който императивно нарежда на македонското държавно ръководство, което и да е то, да се грижи за съседните малцинства, в съседните държави. И ако този член не се промени, и подпишем този договор на македонски, това ще бъде поредната коминтерновска капитулация.

 

Според Велизар Енчев е добре България да се възползва от гръцката позиция по отношение на Македония: Всъщност Македония се нуждае от две визи – визата за НАТО, а визата за НАТО се държи от Атина, която иска смяна на името и член 49. А визата на ЕС се държи от България, която твърдо трябва да заяви, че член 49 от конституцията трябва да се промени и по никакъв начин да не се подписва на официалните езици на двете държави този договор, който наистина е необходим за нашето развитие.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5938 |20.06.2017 Ненчев: Спечелих делото срещу медиите на Пеевски за клевета . 22| 31208 |15.06.2017 Бизнесменът Ивайло Пенчев: КФН е изхарчила 10 441 000 лв. за 2016 г. . 10| 12279 |17.06.2017 Бизнесменът Ивайло Пенчев: Ядосат ли ме много, ще стана премиер . 2| 9884 |13.06.2017 Ивайло Пенчев: Със спецплатформа спираме корупцията в обществените поръчки до Коледа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads