Реклама / Ads
2| 2908 |14.03.2023 НОВИНИ

Евродепутати искат прогресивен данък за свръхбогатите хора

.
ЕП призова за въвеждане на данък за богатите физически лица
Голяма група членове на ЕП призова за въвеждане на данък върху богатите физически лица, подобен на този върху мултинационалните компании, за да се финансира преходът към свят без въглеродни емисии.
 

Предишното знаково споразумение за глобален данък от минимум 15% върху мултинационалните компании влиза в сила тази година.

 

"Това, което постигнахме за мултинационалните компании, сега трябва да направим и за богатите", написаха френският евродепутат Орор Лалук и икономистът Габриел Цукман в становище, публикувано във френския ежедневник „Монд”, когато заедно с повече от 130 евродепутати дадоха начало на кампанията.

 

"Нашето предложение е просто: да се въведе прогресивен данък върху богатството на свръхбогатите в международен мащаб, за да се намали неравенството и същевременно да се подпомогне финансирането на инвестициите, необходими за екологичния и социалния преход", заявиха те.

 

Подписалите се твърдят, че през 2018 г. собственикът на „Тесла” Илон Мъск, "тогава вторият най-богат човек в света, не е платил нито един цент федерални данъци", а "във Франция, известна с високите си данъци, 370-те най-богати семейства ефективно се облагат само с около 2 до 3%".

 

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), клуб на предимно богати държави със седалище в Париж, посредничи при сключването на споразумението за многонационалните дружества.

 

Лалук и Зукман призоваха ОИСР и ООН да започнат работа по подобен данък за най-богатите хора и призоваха Европейския съюз също да действа.

 

Авторите предлагат данък от 1,5 % върху богатството от 50 млн. евро (54 млн. долара) или повече, но заявяват, че точният размер трябва да бъде определен "колективно и демократично".

 

Повечето от подписалите се евродепутати са от зелените или левите партии. Към тях се присъединиха неправителствени организации, включително Oxfam, подкрепени от дузина икономисти и от 20 милионери.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3342 |11.03.2023 Руснаците искат да повторят битката за “Азовстал”, но в Бахмут . 2| 3303 |09.03.2023 Българите в 77 държави искат да гласуват на 2 април . 20| 7114 |05.03.2023 Сблъсък: Безсмъртната Янка Такева иска военно обучение в училище. Но искат ли и децата? . 0| 3171 |04.03.2023 Гутериш с обвинение към богатите страни и енергийните гиганти, че притискат бедните държави

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads