Реклама / Ads
6| 2815 |29.09.2022 НОВИНИ

Европа може да остане без мобилни услуги заради режима на тока

.
Европа може да остане без мобилни услуги, ако режимът на тока идвади от строя мобилните мрежи в региона, предават от агенция "Ройтерс". Представители на телекомуникационната индустрия казват, че се страхуват, че тежката зима ще постави европейската телекомуникационна инфраструктура на изпитание, принуждавайки компаниите и правителствата да се опитат да смекчат въздействието.
 

Свикнали с непрекъснато електрозахранване от десетилетия, европейските страни обикновено нямат генератори, които да поддържат захранване за по-дълго време. Това повишава възможността за прекъсвания на мобилните телефони.


Страните от Европейския съюз, включително Франция, Швеция и Германия, се опитват да гарантират, че комуникациите могат да продължат, дори ако прекъсванията на електрозахранването в крайна сметка доведат до изтощаване на резервните батерии, инсталирани на хилядите клетъчни антени на територията им.


Европа има близо половин милион телекомуникационни кули и повечето от тях имат резервни батерии, които издържат около 30 минути, за да задвижат мобилните антени.


Решението на Русия да спре доставките на газ през ключовия маршрут за доставка на Европа след конфликта в Украйна увеличи шансовете за недостиг на електроенергия. Държавите на стария континент вече приеха планове, за да се справят по някакъв начин. 


Във Франция планът, предложен от електроразпределителя Enedis, включва потенциални прекъсвания на електрозахранването до два часа в най-лошия случай. Общото спиране на тока ще засегне само части от страната на ротационен принцип. Основни услуги като болници, полиция и правителство няма да бъдат засегнати. Според компанията от местните власти зависи да се добави и инфраструктурата на телекомуникационните оператори към списъка с приоритетни клиенти.


Говорител на френското финансово министерство отказа да коментира преговорите с Enedis, телекомуникационните групи и правителството.


Швеция, Германия и Италия 


Телекомите в Швеция и Германия също изразиха загриженост относно потенциален недостиг на електричество пред своите правителства, твърдят източници, запознати с въпроса. Според съобщението шведският телекомуникационен регулатор PTS работи с телеком оператори и други правителствени агенции, за да намери решения.


Това включва разговори за това какво ще се случи, ако електричеството бъде разпределено.


Италианското телекомуникационно лоби заяви пред "Ройтерс", че иска мобилната мрежа да бъде изключена от всякакви прекъсвания на електрозахранването или спестяване на енергия и ще повдигне въпроса с новото правителство на Италия.


Прекъсванията на електрозахранването увеличават вероятността електронните компоненти да се повредят, ако бъдат подложени на внезапни прекъсвания, каза в интервю ръководителят на телекомуникационното лоби Масимо Сарми. 


Производителите на телекомуникационно оборудване Nokia и Ericsson работят с мобилните оператори, за да смекчат въздействието на недостига на електроенергия, казаха трима източника, запознати с въпроса. 


И двете компании са отказали коментар. 


Телекомуникационните оператори работят с националните правителства, за да проверят дали има планове за поддържане на критични услуги.


В Германия Deutsche Telekom има 33 000 мобилни радиостанции (кули) и нейните мобилни системи за аварийно захранване могат да поддържат само малък брой от тях едновременно, каза говорител на компанията. От там посочват, че ще използват мобилни системи за аварийно захранване, които разчитат главно на дизелово гориво в случай на продължителни прекъсвания на захранването.


Франция има около 62 000 мобилни кули и индустрията няма да може да оборудва всички антени с нови батерии.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4536 |28.09.2022 Проф. Мария Шнитер: „Капана“ в Пловдив можеше да се разруши, както тютюневите складове . 1| 3102 |28.09.2022 Газът може да поевтинее с над 30% . 2| 2698 |28.09.2022 Европа готви нов пакет санкции срещу Москва . 2| 4346 |28.09.2022 Tagesspiegel: „Северен поток“ може би е непоправимо повреден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads