Реклама / Ads
63| 5852 |14.11.2013 НОВИНИ

Фалшиви ли са декларациите на Борисов?

.
Източник: Булфото
Сметната палата ще провери истинността на имуществените декларации на Бойко Борисов от периода, в който е бил на длъжност главен секретар на МВР до сега.
 

Това реши Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси към Народното събрание, предаде „Фокус". Комисията ще изиска справка дали е бил в нарушение със Закона за държавния служител.

Заместник-председателят на комисията Илиан Тодоров каза, че Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси може да покани да Бойко Борисов с цел изясняване на обстоятелствата по сигнала. Той запозна останалите членове на комисията с първия постъпил сигнал в комисията по отношение на Бойко Борисов.

„От 10.10.1994 г. Бойко Борисов участва в офшорна фирма, като е съдружник в дружество. Дружеството никога не е декларирало финансови отчети за дейността си. Бойко Борисов е декларирал, че няма участие в търговски дружества. Комисията може да поиска от Министерство на финансите на Кипър информация за дружеството. Ако там фигурира името на Борисов, да сезира компетентните органи", посочи Илиан Тодоров.

Депутатът от ГЕРБ Снежина Маджарова заяви: „Г-н Борисов държи истината да излезе наяве. Той категорично каза, че ще съдейства за изясняване на този сигнал, поискал е необходимите документи пред съответните компетентни органи. Те ще бъдат предоставени на вниманието на комисията.

През 1997 г. българските участници в това дружество са прехвърлили акциите си. Няма как той да декларира, че има участие в такова дружество, по отношение на което самият подал сигнала твърди, че още през 1997 г. е прекратено участието на български граждани. От 1 януари 2012 г. всички непреригистрирани търговски се считат заличени. Няма как отново г-н Борисов да декларира участието си в дружество, което не фигурира в правния мир. Г-н Борисов лично ще предостави необходимата информация".

Депутатът от ГЕРБ Красимир Стефанов предложи сигналът да бъде разгледан на следващо заседание. „Ще има пълно съдействие от страна на г-н Борисов, той е поискал всички необходими документи от институциите".

Председателят на комисията Волен Сидеров каза: „Става дума за две офшорни фирми, затова ще искаме от Министерство на финансите и на търговията на Кипър данни дали Борисов е продължил да има собственост. Ако там отговорят, че името му фигурира, тогава да сезираме. Ако не фигурира - няма".

Депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ каза: „Без наличието на документи няма какво да преценяваме. Кипърското дружество и това, което е регистрирано в София, са различни дружества. Кипърското дружество, което си е прехвърлило акциите в други две дружества - там има някаква неяснота. Трябва да се изясни тази неяснота".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6914 |10.10.2013 Разбиха схема за фалшиви шофьорски книжки . 28| 6562 |12.03.2013 Дали НРС не е била филтър за атентата срещу Борисов? . 25| 6793 |09.02.2013 Калин Георгиев: Фалшивите документи на атентаторите са подпечатани в Бейрут . 6| 5754 |07.02.2013 Фалшиви детски ТЕЛК-ове източиха 500 хил. лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads