Реклама / Ads
5| 4293 |15.12.2015 НОВИНИ

Фрог око: Офицерите от "Атлантик" са за независим съд и прокуратура

.
На среща с президента
Не може да градим държавност без независим, справедлив съд. Съюзът на офицерите от резерва „Атлантик” изразява своята пълна подкрепа на необходимостта от дълбока промяна в текстовете на Конституцията. Промяна, която да даде тласък за очистване на съдебната система от пороците на корупцията и на партийната зависимост. Това се казва в декларация на УС на съюза на офицеите от резерва "Атлантик".
 
Ето и цялата декларация на офицерите от "Атлантик":

"Развитието на  гражданското общество в Република България е единственият шанс на нашия народ окончателно да разруши наложения от тоталитарния режим от миналото стереотипи на безропотност, незаинтересованост за своите права и свободи, включително на правото за справедлив обществен договор и за достоен живот. Не може да градим държавност без независим, справедлив съд и без парламентарен контрол над прокуратурата. Другото е реставриране на тоталитарния модел, при който „силните на деня” се чувстваха богоизбрани и недостижими за отчет пред обществото.

Нежеланието на традиционните партии от прехода, представени в Народното събрание, да подкрепят промените в Конституцията, предложени от министъра на правосъдието, е показател за истинските им намерения да не допуснат реформи в съдебната система. Този акт е поредното доказателство за дълбокото разминаване между декларираните демократични права и свободи и реалното функциониране на държавната машина.
За пореден път се убеждаваме, че с лостовете на политическата власт и на службите трансформираната комунистическа номенклатура се е превърнала в най-богатата олигархична класа. За да защити своите хищнически авторитарни интереси, въз основа на бившата „Димитровска” конституция тя създаде една псевдодемократична Конституция със зависима съдебна власт, даваща й мощен инструмент да прикрива хищническото разграбване на финансовия и икономически капитал на страната, да продължи грабежа на българските граждани, включително и чрез обществените поръчки, финансирани от държавния бюджет.

Тази пагубна за развитието на демокрацията и на евроатлантическите ценности в България малобройна родова прослойка отново се опитва да разклати основите на едно правителство с ясна европейска програма за реформи. Сега, когато около границите ни се чувства огненият дъх на войната, когато регионалната и континенталната несигурност растат, когато ни е необходима стабилност повече от всякога, олигархията контраатакува правителството отвътре. За да съхрани статуквото.

Съюзът на офицерите от резерва „Атлантик” изразява своята пълна подкрепа на необходимостта от дълбока промяна в текстовете на Конституцията. Промяна, която да даде тласък за очистване на съдебната система от пороците на корупцията и на партийната зависимост, да даде самочувствие на честните съдии и прокурори да работят за защита на справедливостта и правото, да съдят по съвест и в зависимост от доказателствата  в съдебния процес, а не съгласно нечии „опорни точки” или от шума на парите, често писани или раздавани в интерес на други държави.

Напълно подкрепяме изказаните от председателя на Висшия касационен съд препоръки и пожелания за развитието на българското правосъдие. Приветстваме принципната оставка на министъра на правосъдието г-н Христо Иванов като отговорен морален акт на почтен човек и гражданин.

С огорчение констатираме отново, че почтените, ерудираните, младите и иновативни българи нямат шанс за изява и за развитие в собствената си родина. Разбираме техния избор да се отправят към „Терминал 2” на столичното летище и да се приобщят към развитите общества на демократичните държави. На безскрупулната олигархия и на мафията не са нужни обществено активни млади хора. Тях не ги вълнуват демографският срив и изчезването на българската нация, а единствено запазването на политическия монопол в сегашните държавни параметри.

Като изразяваме своята вяра в силата на гнева на българския народ, апелираме за активна гражданска позиция към всички слоеве на обществото, към неправителствените организации от областта на отбраната. Призоваваме ги заедно да заявим категорично „Не!” на зависимостта на българското правосъдие от политици и от богаташи.
Апелираме към народните представители да поправят злото при третото четене на промените в Конституцията на Република България.
   
                      Управителен съвет на Съюза
                                             на офицерите от резерва
                                                             „Атлантик“

14 декември 2015 г.
             София"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6510 |15.12.2015 Само във Фрог: Пламнаха колите на двама експолицейски шефове в Перник . 6| 5389 |14.12.2015 Инджова за Фрог: Ренегатството е най-голямото зло в политиката и то ни се случва . 3| 4552 |11.12.2015 Прокуратурата официално потвърди новина на Фрог за готвени взривове . 23| 11579 |11.12.2015 Октай пред Фрог: ДС-мафията гали Доган по главата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads