Реклама / Ads
2| 2671 |19.12.2022 НОВИНИ

ПП, ГЕРБ и ДБ предлагат да се легализира преработката на индустриален коноп у нас

.
”Продължаваме промяната”, ГЕРБ и ”Демократична България” предлагат легализация на преработката на индустриален коноп у нас. Те са внесли в Народното събрание два законопроекти за промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.

В първия законопроект, под който са се подписали депутати от ПП, се предвижда да бъде легално отглеждането на растения от рода на конопа, както и тяхната преработка в продукти без психоактивно действие, които съдържат под 1 тегловен процент тетрахидроканабинол. Различното в законопроектът на ГЕРБ и ДБ е, че този процент на тетрахидроканабинол 0,3%. Разрешенията да се извършват тези дейност ще се издават от министъра на земеделието.

 

В мотивите към двата законопроекта се казва, че индустриалния коноп би спомогнал за развитието на устойчиви земеделски практики, които развиват не само селското стопанство, но и производството на модерни и търсени продукти. "Към днешна дата България е една от малкото държави-членки на Европейския съюз, в която преработката на растението и производството на вторични и крайни продукти, в които то е съставна част, е строго ограничено до влакно, семена за фураж и храна и семена за посев", отбелязва законодателят.

 
Индустриалният коноп не е наркотично растение, защото съдържа ниски нива на тетрахидроканабинол. Той расте и се отглежда без пестициди и с малко вода, а при растежа се абсорбират 1,6 тона въглероден диоксид. Кореновата му система достига до 200 см и повишава качеството и състава на почвата. Всички негови части могат да бъдат използвани и продавани. Продуктите от индустриален коноп са природосъобразни, отбелязва "Сега".

 

Маслото от семената на индустриалния коноп се използва за биоетанол, което е гориво. Сега за това се преработва царевица. От един декар индустриален коноп може да се произведе два пъти повече биоетанол, отколкото от един декар царевица, обясняват в мотивите си депутатите. Освен това консумира с 66% по-малко вода, отколкото традиционната култура.

Освен това от един декар коноп се произвежда хартия колкото от 4 декара дървета. Конопът расте за 4 седмици, а дърветата - за 20 години

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3106 |18.12.2022 Искрен Арабаджиев, ПП: ГЕРБ са свикнали, че всичко им се полага, как да работим с тях?  . 6| 3527 |16.12.2022 Бойко Рашков: Спазва ли Гешев закона? Той няма смелост да разследва своите благодетели от ГЕРБ . 0| 2746 |16.12.2022 Иван Таков: ГЕРБ-СДС и ДБ наказват софиянци на социално-икономически принцип с приетата Наредба за зони с ниски емисии . 4| 3049 |16.12.2022 Без резултат от срещата на ПП с ГЕРБ и ДПС за кабинет с втория мандат, те напуснаха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads