Реклама / Ads
1| 2755 |20.07.2023 НОВИНИ

”Google” проучва използването на изкуствен интелект за писане на новинарски статии

.
Източник: БГНЕС
”Google” проучва използването на изкуствен интелект за писане на новинарски статии, като освен това води преговори с новинарски организации за това как тези инструменти да помагат на журналисти.
 

Това заяви говорител на компанията вчера, цитиран от "Ройтерс".

 

Към момента от "Google" не са назовали конкретните имена на издателите, но според New York Times са проведени дискусии с Washington Post, News Corp (собственик на Wall Street Journal), самите New York Times и др.

 

Новината идва няколко дни след като от Associated Press са заявили, че ще си партнират със собственика на ChatGPT - OpenAI. Целта им е да изследват използването на изкуствен интелект при писането на новини. Тази сделка може да създаде прецедент за подобни партньорства между индустриите.

 

Въпреки че някои издания вече използват изкуствения интелект за да генерират своето съдържание, от новинарският бранш като цяло изостават в усвояването на тази нова технология. Това се дължи на опасения, че използването й може да генерира фактически невярна информация. Друго съображение е, че би било трудно да се разграничи дали авторът на дадено съдържание човек или компютър.

 

Представители на "Google" изразиха мнение, че изкуственият интелект би могъл да помогне на журналистите при измислянето на заглавия, както и при употребата на различни стилове на писане. Компанията уточнява, че още е в начален стадий на проучването и увери, че "тези инструменти не са предназначени и не могат да заменят съществената роля, която журналистите имат в докладването, създаването и проверката на фактите в техните статии."

 

Някои ръководители на новинарските компании, към които се е обърнал "Google" определят предложението като силно обезпокоително, каза New York Times. Те са поискали анонимност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3110 |23.06.2023 Проучване: Повечето британци са на мнение, че напускането на Обединеното кралство от ЕС е било грешка . 2| 4750 |10.06.2023 Разследването на саботажа на ”Северен поток” проучва доказателства, свързани с Полша . 0| 2630 |09.06.2023 Доц. Михаил Груев: Намаляло е използването на историята за тясно политически употреби . 11| 3011 |30.05.2023 Проф. Александър Маринов: Трудно бих дал съвет на Радев за третия проучвателен мандат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads