Реклама / Ads
3| 4254 |08.10.2023 НОВИНИ

Гореща точка: Израел. Какво се случва в Ивицата Газа? 

.
Източник: Twitter
Продължава да кипи напрежението между израелското правителство и терористичната групировка “Хамас”. Жертвите са над 500 и от двете страни. Все още се съобщава за десетки отвлечени хора. В конфликта се намесиха и от “Хизбула”. 
 

Израелските военновъздушни сили съобщават, че са нанесли множество удари по обекти в Ивицата Газа. Поразени са военни цели на “Хамас”. 

 

Осем са районите в Израел, където палестинските екстремисти от "Хамас" са проникнали - Сдерот, Яхини, Кфар Аза, Суфа, Беери, Кибуц Реим, Кисуфим и командването на фронта близо до Зиким. 

22 места на юг вече отново са под контрола на Тел Авив. 


Израелските бойни самолети са ударили 150 цели от началото на ответните удари, каза палестински източник от сигурността пред BBC.


Това включва няколко комплекса, където се смята, че живеят лидери на Хамас. Двадесет и четирима палестинци, включително две жени и четири деца, са били убити от полунощ.

Израел не съобщава, че силите на Тел Авив са в активни престрелки с палестинските екстремисти, но от "Хамас" информират за ожесточени битки. 

 

Израелските власти бавно започват да евакуират жителите на градовете около Ивицата Газа.

 

Десетки израелци са взети за заложници от палестинските бойци. Няма официален брой, но израелското посолство в Съединените щати съобщава за 100 души. Това включва както цивилни, така и войници. Тези числа не са официално потвърдени от Израел.

 

Палестинското министерство на здравеопазването в Газа съобщи, че 256 палестинци, включително 20 деца, са били убити при израелски въздушни удари през последните 24 часа. Други 1788 души са ранени. Информацията от Газа е оскъдна, но снимки и кадри в социалните медии показват множество сгради, включително места за поклонение, превърнати в развалини.

 

Рано тази сутрин властите в Тел Авив са ударили и точки в Ливан в отговор на минометен огън оттам, за който по-късно отговорност поеха от “Хизбула”. Подкрепяната от Иран въоръжена групировка твърди, че нападението е извършено "в знак на солидарност с палестинската съпротива".

 

Говорител на израелските отбранителни сили каза, че стрелбата е извършена в района на планината Дов - спорна земя, за която претендират Израел, Ливан и Сирия. Израел предупреди ливанското въоръжено движение "Хизбула" да не се намесва в боевете. "Хизбула" притежава значителна власт в Ливан. Подобно на "Хамас", тя е подкрепяна от големия враг на Израел Иран. 

Израел изрази готовност да отговори на атаки от Ливан, но не е обсъждал никакви планове за сухопътна инвазия.

 


ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 11131 |08.10.2023 Терористите се обадиха: Дъщеря ви е при нас, ще я изнасилим и убием. . 5| 8309 |08.10.2023 Хекимян взел решението за часове, но му било дадено време да обмисли дали да се кандидатира за кмет . 4| 4036 |08.10.2023 Подводните камъни в конституционната реформа не са един и два. Какви са проблемите?  . 7| 4251 |08.10.2023 Милен Керемедчиев за атаките на “Хамас”: Това беше израелският 11 септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads