Реклама / Ads
0| 3532 |15.02.2022 НОВИНИ

Грешка или не? ГЕРБ първи разрешили премахмаването на бившата сграда на хърватското посолство в София

.
Източник: стопкадър, БНТ
Прах, пепел, руини. Срути се. Не – срутиха я. Бившата сграда на хърватското посолство в София вече е в историята. Грешка ли бе премахването й?
 

Собственикът на сградата на бившето хърватско полослство на ул. "В. Търново" 32 в столичния район "Оборище" има право да се разпорежда със собствеността си и е спазил законовата процедура, смятат арх .Петър Петров, директор на Националния институт за недвижимо културно наследство и кметът на район "Оборище" Николай Александров.

 

"Но от гледна точка на опазване на културното наследство, това е недопустимо. Законът изисква недвижимото културно наследство да има режими на опазване. Тези режими са резултат на експертна дейност. А години наред Институтът разполага с 10 човека, които трябва да извършат дейност за 18 хиляди обекта в страната. Мисията е невъзможна", обясни пред БНТ арх. Петров.

 

Според кмета на район "Оборище" въпросът за опазване на старите сгради е национален и е задължителен. От обясненията на районната администрация става ясно още, че решението на мястото на къщата да се издигне жилищна сграда е взето още през 2018 г. чрез утвърждаването на Подробен устройствен план на зоната, подписан от главния архитект на София Здравко Здравков. През уикенда депутатът от ГЕРБ Тома Биков обвини администрацията на "Оборище", че е виновна за бутането на къщата.

 

"От тази гледна точка е грешка, че сградата е премахната. Мой подпис няма и всички тези коментари говорят за некомпетентност. Районната администрация няма отношение към тази сграда. Тя не е паметник на културата, не се изисква разрешение дали да се премахне. Подпис има от инженера на техническия отдел, който съгласува проектите за нейното премахване. Режимът е уведомителен", обясни Николай Александров и допълни, че районната администрация трябва да защитава обществения интерес, но и частната собственост.

 

Според арх. Петров, няма справедливост по отношение на собствениците, които притежават недвижими културни ценности, защото те не са подпомагани адекватно.

 

На мястото на бившето хърватско посолство в столицата вероятно ще „поникнат“ жилищни блокове.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 8779 |14.02.2022 Георги Панайотов: Твърденията на ГЕРБ за F-16 са нелепи и са пълна безсмислица . 15| 6864 |13.02.2022 Аламанов: ГЕРБ са задали над 300 въпроса само за ден към новата администрация . 11| 3128 |11.02.2022 ГЕРБ не знаели защо властта иска да държи храмове и общини на тъмно . 9| 4122 |11.02.2022 Шефът на парламента пак е на мушката на ГЕРБ и ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads