Реклама / Ads
1| 2796 |27.06.2023 НОВИНИ

Гвоздейков се надява до 2027 г. магистрала „Струма“ да е готова

.
Източник: БГНЕС
До 2027 г. се надявам да осъществим връзката на магистрала „Струма“ с граничния пункт. До момента са изградени 100 км със средства от Европа като инвестициите са над 1 милиард лева, но предстои най-голямото предизвикателство, което е преминаването през Кресненското дефиле.
 

Това каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по времена Софийския икономически форум ІV, който се организира в „София хотел Балкан“.

 

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ивайло Стайков, който също участва във форума, коментира, че трудно може да се ангажира със срокове.

 

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков подчерта, че България разчита много на Гърция за приемането ни в Шенген. „Един от важните регионални проекти е за изграждането на инфраструктурата, която свърза Егейско море с Черно море и Дунав“, посочи Гвоздейков. „Ще продължим нашата работа по този проект, като целта ни е да използваме финансиране от механизма за свързана Европа”.

 

Сред приоритетите на МРР са и изграждането на магистралата Велико Търново – Русе, както и строителството на тунела под Шипка.

 

„Преди седмица отворихме проектите за кандидатстване по процедурата за транспортна свързаност, които са на стойност близо 3 милиарда лева, които финансират именно тези големи инфраструктури проекти и ако те са готови, ние ще ги разгледаме незабавно.

 

Призовавам гръцкия бизнес да продължи да участва в търговете, които са с бюджетно финансиране и така да се засили конкуренцията“, каза министърът на транспорта и съобщенията.

 

Трябва да започнем да преосмисляме цялата енергийна и транспортна инфраструктура. Става дума за много бързи промени, каза министърът на околната среда и водите Юлиан Попов, който също участва в Софийския икономически форум ІV. Сега постоянно се говори за изкуствен интелект, а все още няма разработена законова рамка, въпреки, че той е факт от вече доста време.

 

Същото е и за зелената енергия, каза още министърът. По думите му, когато строим скъпи пътища, те трябва да се оборудвани с инфраструктурата на бъдещето, и тук не става въпрос само да станции за зареждане.

 

Големите инфраструктурни проекти са от ключово значение, но много често сме в схватките на старите си идеи, а технологиите се променят и ние трябва да се съобразяваме с това, каза още министърът.

 

На Балканите, след много години, успяхме да се включим в някои хубави проекти. Решихме да отворим клон и в България, каза Йоанис Киркенезис, вицепрезидент на Hill International. „Вярваме в бъдещето на взаимосвързани Балкани“, добави Киркенезис.

 

По думите му инвеститорите търсят региони, които могат да гарантират стабилност. Балканите се опитват да се превърнат в такъв регион и аз съм убеден, че има възможност за това, смята Киркенезис. Той предлага един орган да има пълномощия за изпълнение и насърчение на инфраструктурните проекти.

 

Делфийският икономически форум организира в София на 27 юни 2023 г. Софийски икономически форум IV, който се провежда в София Хотел Балкан. Събитието цели създаването на широка платформа за диалог и комуникация.

 

Софийски икономически форум IV е среща на високо ниво на най-влиятелните български и международни политически, корпоративни и интелектуални лидери за справяне с неотложните предизвикателства пред България, Европа и света.

 

Делфийски икономически форум (Delphi Economic Forum) е организация с нестопанска цел, ръководена от своите членове, ангажирана да предоставя и насърчава иновативни идеи за устойчив и конкурентен растеж на Европа и региона на Източно Средиземноморие.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3090 |24.06.2023 Въздушен удар по колона на ”Вагнер” на магистрала М4 . 1| 2818 |17.06.2023 Наводни се участък от магистрала „Хемус”, има риск от аквапланинг . 3| 2797 |16.06.2023 Чапкънова подава топката на министъра на правосъдието: Надявам се той да номинира кандидат за главен прокурор . 9| 2690 |14.06.2023 Ивайло Мирчев: Надявам се Радев бързо да подпише указа за освобождаването на Иван Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads