Реклама / Ads
14| 4750 |11.10.2023 НОВИНИ

“Хамас” започнаха този конфликт. Ние ще го довършим”: Войната в Израел продължава

.
Почти четири дни след безпрецедентната атака срещу Израел от страна на “Хамас” боевете продължават и стават все по-ожесточени. Жертвите на конфликта растат - от израелска страна загиналите са 1200, а от страна на Палестина - надхвърлят 900. Израелските ответни удари продължиха през нощта. Десетки бойни самолети на израелските военновъздушни сили са ударили повече от 200 цели в квартал Ал-Фуркан в Газа, смятан за горещата точка, откъдето "Хамас" планира и изпълнява атаките си. Израелските отбранителни сили съобщиха, че това е третият контраудар в района през последните 24 часа.
 

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант каза, че е премахнал всички ограничения на войските. Старшият съветник на Бенямин Нетаняху Марк Регев заяви пред BBC, че Израел трябва да отговори със сила на "Хамас". 

 

"Хамас започна тази война. Ние ще я довършим и ще го направим при нашите условия. Премиерът сравни това с атаките от 11 септември в САЩ. Но ако погледнете размера на израелското население и го сравните с американците - по-лошо е от 11 септември. Ако Израел не отговори със сила, страхувам се, че урокът ще бъде научен в целия регион – можете да удряте Израел безнаказано", коментира Регев. 


Президентът на САЩ Джо Байдън повтори подкрепата си за Израел, наричайки атаката на Хамас "акт на чисто зло“. Вашингтон изпрати подкрепа спрямо Тел Авив. Турският президент Реджеп Ердоган разкритикува Вашингтон за преместването на ударна група от самолетоносачи по-близо до Израел, заявявайки, че това ще предизвика "кланета" в Газа.


"Какво ще прави самолетоносачът на САЩ близо до Израел, защо идват? Какво ще правят лодките наоколо и самолетите на него? Те ще ударят Газа и наоколо и ще предприемат стъпки за сериозни кланета там“, каза Ердоган в съвместно пресконференция с австрийския канцлер Карл Нехамер в Анкара.


По-рано Ердоган каза, че Турция е готова да посредничи между израелските и палестинските сили, за да осигури спокойствие.


Междувременно Газа е на път да потъне в пълен мрак. Последният източник на енергия в ивицата може скоро да изчерпи горивото си. Израел прекъсна доставките на ток, газ и други стоки. Лекари предупреждават, че здравната система в анклава може да "колабира в рамките на една седмица". 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4935 |10.10.2023 "Мирише на смърт": Десетки тела на бебета и деца са открити в Израел, някои са без глави . 1| 4112 |10.10.2023 "Хамас" обстрелва курортния Ашкелон, напрежението Израел - "Хизбула" на север остава . 45| 5964 |10.10.2023 Проф. д-р Марин Русев за терора в Израел: Развиеш ли матрьошката, става ясна целта на Русия . 10| 4575 |10.10.2023 Милен Керемедчиев: „Израел не хвана подготовката на "Хамас", защото не можа да внедри свои агенти в структурите и

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads