Реклама / Ads
0| 3234 |01.07.2022 НОВИНИ

Христо Мутафчиев: Артистите са готови да щурмуват Министерството на културата и да се бият

.
Христо Мутафчиев
Артистите са готови да щурмуват Министерството на културата и на бой, ако секторът не получи допълнителни средства за заплати. Това заяви председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.
 

"1.4 милиона лева са парите, които Асен Василев отне от бюджета на Министерството на културата, за да прави икономии. Сега депутатите взеха решение да ги възстановят обратно" - така актьорът коментира решенията, взети за сектор "Култура" по време на разглеждането на Бюджет 2022.


По думите му проблемът не е в тези пари, а във факта, че ресорният министър не е успял да вникне в проблемите на сектора в рамките на 6-те месеца, в които "Продължаваме промяната" бяха на власт.


"Сега трябваше да бъде поискано 36 млн. лева от държавата да влязат в културното ведомство, за да могат да се осигурят заплатите на целия сектор до края на годината", категоричен бе той, като изрази своите предположения, че на министъра в културата в оставка Атанас Атанасов му е дадена задача да унищожи сектора.


"Проблемът е в това, че заради Ковид ситуацията беше въведена една допълнителна компонента - фонд "Работна заплата", осигурена от държавата". Чрез постановления на Министерския съвет тя се удължаваше на всеки 6 месеца. Последното такова изтича на 30 юни, а ново, което да бъде валидно до края на 2022 г, така и не е подготвено", каза още Мутафчиев пред Bulgaria ON AIR.


Актьорът е на мнение, че е напълно възможно на гилдията да ѝ се наложи да се справя със ситуация, в която през летните месеци артистите ще останат без заплати.


"Най-вероятно през октомври ще започнат фалити на театри, опери, балет, симфониети", коментира той, като допълни, че до тази ситуация "са ни докарали "Продължаваме пътуването". Мутафчиев допусна и хипотезата, че секторът е наказван, като е оставян без средства, заради подигравките си с министъра на културата в оставка Атанас Атанасов във връзка със селфи, направено в кабинета му.


"Ако няма средства от големия бюджет, Министерството на културата има доста средства, от които могат да се направят икономии. Това обаче изисква сериозна работа от страна на ведомството", изтъкна гостът.


По отношение на общинските културни институти Мутафчиев подчерта, че работят много ефективно и заплатите са получавани редовно.


"След приемането на повече средства за градския транспорт, ще се намерят такива и за увеличаване на заплатите, което да бъде видимо съвсем скоро. С общините се контактува изключително лесно, но ще трябва да бъде разговаряно с кмет по кмет, за да се увеличат възнагражденията на артистите", каза още председателят на Съюза на артистите.


Той коментира и въпроса какви качества трябва да притежава следващият министър на културата. Според него това трябва да бъде човек, който е утвърдена обществена личност и отправя добри послания, а не такъв, "който стои на прозореца и си прави селфита". Мутафчиев изрази и своите заключения, че за ресорен министър във ведомството обикновено се избира някой "послушен", за да не иска пари от Министерството на финансите.



"Културният министър се избира "послушен", за да не иска пари от Министерството на финансите. Ако някой човек познава интересите и проблемите на сектора и има сърце и душа да се бори за тези проблеми - той постоянно ще иска средства", изтъкна актьорът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3453 |01.07.2022 Христо Иванов: Няма на всяка цена да подкрепим всичко . 0| 3473 |28.06.2022 Христо Иванов: Хората искат ДБ и ПП да се явят съвместно на избори . 0| 3274 |27.06.2022 Христо Иванов: Добре е да се намери работеща формула промяната да продължи без избори . 0| 3123 |24.06.2022 Христо Иванов след решението за РСМ: Постижение за българската дипломация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads