Реклама / Ads
6| 4783 |08.04.2021 НОВИНИ

Икономист: От чувала, който Слави ще отвори, може да излезе и нещо много хубаво, и много лошо

.
Източник: БГНЕС
Икономиката на една държава е като влак с много вагони и който целият е пълен. Той нито много бързо завива, нито бързо се ускорява, нито бързо спира. Всички процеси стават бавно и затова с това, което е направило Правителството досега, икономиката ще се движи до следващата година.
 

Това коментира пред Българското национално радио икономистът Светозар Гледачев. По думите му въпросът е, че засега няма яснота кой ще стимулира с мерки този влак да се движи по-бързо, или да направи така, че влакът да спре.

 

„И понеже всяка промяна в политиката води и до икономически промени, а „риба се лови в мътна вода“, точно в такова време – преход от едно Правителство към друго, се краде най-много и се правят най-големите промени“, смята той.

 

„В момента се раздават последните парчета от баницата на „наши“ и „ваши хора“, защото не се знае после какво ще стане“, добави Гледачев, който обаче предупреди, че в използваното от политиците време след избори за собствените им сметки, гражданското общество трябва да бъде особено чувствително и да бди за своите права.

 

Според него основният въпрос, който трябва да бъде решен от следващото правителство, е финансовата стабилност – да не се теглят кредити и да не се променя основният международен курс към еврозоната.

 

„Всичко дотук изглежда, че зависи  от партията на Слави Трифонов, но тя няма ясна концепция, освен заявените популистки намерения. От чувала, който ще отвори той, може да излезе и нещо много хубаво,  и много лошо“.

 

„От „Изправи се. Мутри вън“ и ДБ са заявили, че първото, от което се интересуват, е правовият ред в държавата, изборното законодателство, а това са бавни сектори от обществения живот, които бавно ще рефлектират в икономиката“, подчерта икономистът.

 

„Борисов го интересува фактът разбиращи хора да управляват икономиката, защото това решава неговите проблеми с мнозинството, което има, но тези три опозиционни партии търсят правов реванш за проведените от него процедури, за концесиите и т.н. Ситуацията е сложна“.

 

Гледачев прогнозира още, че Правителство няма да бъде съставено много дълго време и през септември ще има нови парламентарни избори.

 

„Правилата на играта – на обществения живот и на икономиката  трябва да се сменят.  От това зависи и нивото на корупцията  в страната“, обобщи икономистът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 12983 |07.04.2021 Само във Фрог: КС май ще попари ГЕРБ и управляващите относно идеята им за „специален прокурор“, който да разследва главния . 15| 5290 |07.04.2021 Конституционалисти: Трябва да престане начина, по който се водеше парламента . 36| 4660 |06.04.2021 Мая Манолова: Първият законопроект, който ще внесем, е за Комисията по ревизията . 7| 3646 |06.04.2021 Кристиян Вигенин: Нови избори може да създадат парламент, в който Борисов има партньори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads