Реклама / Ads
4| 5809 |06.09.2010 НОВИНИ

“Илинден” потънал заради лакома екскурзоводка и 50 евро

.
15-е български туристи, които се удавиха в Охридското езеро, са загинали заради 50 евро. Обвинението отправи капитанът на кораба "Кристина" Васко Яневски, който участва в спасяването на потъващите наши туристи.
 

Днес се навърши точно една година от трагедията с 15-те удавени българи, които бяха тръгнали на разходка в езерото с коритото "Илинден", пише в. “Стандарт”.

За инцидента вина имат екскурзоводката и капитанът, категоричен бе Васко Яневски, визирайки екскурзоводката Боряна Георгиева и капитана на гемията Сотир Филевски. Според Яневски корабчето, което ангажирала българката, било много малко за толкова много хора. Тя обаче го наела, защото щяла да спечели повече пари, отколкото от по-голям плавателен съд.

"Ние искаме по 3 евро на човек. Тя може да направи таксата 3,5 евро и да вземе по половин евро за себе си. При "Илинден" тя получава същата услуга за 1,5 евро и останалите 1,5 евро за всеки от 50-те туристи са за нея", коментира Яневски. Той бе категоричен, че като екскурзовод тя била длъжна да пита за колко човека е корабчето, и като разбере, че е само за 40, да потърси друго возило за многобройната група. От голям кораб обаче Георгиева щяла да вземе само 25 евро, докато от "Илинден" щяла да сложи в джоба си 50 евро, пресметнаха участници в днешната паметна церемония в Охрид.
Според Яневски втората грешка била на капитана на "Илинден". Сотир решил да направи добро на екскурзоводката, а и за да не загуби групата, заявил, че ще събере всички туристи на борда.

При инцидента в Охридското езеро преди година загинаха Кула Маджарова, Нонко Маджаров, Славка Иванова, Лушка Стоянова, Мария Димитрова, Гана Георгиева, Георги Метанов, Тодор Стаменов - всички те от с. Антон. Удавиха се и четирима души от Пирдоп - Гана Лукова, Мария Георгиева, Лула Балабанова, Павел Павлов. Сред жертвите бяха и Зорка Георова от с. Мирково, Невена Панчева от Златица и Динка Гущанова от Рибарица.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 7607 |05.09.2010 Г. Лозанов: "Булсатком" може да бъдат наказани заради мача Англия - България . 4| 5406 |04.09.2010 Младенов притеснен за отношенията ни с арабския свят заради гафа с пистата . 9| 6440 |01.09.2010 Заради €120 000 2/3 от България без мача с Англия . 10| 6662 |31.08.2010 М. Найденов: Дано не са разбили колата на Войнов заради "дупетата"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads