Реклама / Ads
1| 4474 |14.02.2018 НОВИНИ

Импортните мита на САЩ ще доведат до търговска война

.
Германската индустриална и търговска камара заяви, че импортните мита на стомана, които се обмислят от администрацията на Белия дом, могат да предизвикат търговска война с големите търговски партньори на САЩ и според анализатори това може да намали растежа на водещата европейска икономика с до едно на сто, съобщава агенция Ройтерс.
 
Във вторник президентът на САЩ Доналд Тръмп посочи, че обмисля редица варианти, отнасящи се до вноса на стомана и алуминий, включително налагането на мита и квоти, тъй като настоящите търговски условия накърняват американските производители.

Тези коментари на Тръмп представляват най-силният сигнал през последните месеци, че той ще предприеме действия за ограничаване на вноса на стомана и алуминий, като по този начин изпълни предизборният си ангажимент "Америка на първо място" и защити американските работници от засилената чуждестранна конкуренция.

Управляващият директор на Индустриалната и търговска камара на Германия (DIHK) Мартин Ванслебен обаче заяви, че въвеждането на митнически тарифи в крайна сметка ще навреди на потребителите на САЩ посредством по-високи цени и може да предизвика световна търговска война.

"Чрез предложението за нови митнически тарифи за внос правителството на САЩ подкопава положителните инвестиционни стимули в резултат на американската данъчна реформа", посочи Ванслебен, цитиран от Ройтерс.

Трябва да се има предвид, че САЩ е най-важната дестинация за износ на Германия след останалите страни - членки на Европейския съюз, като в същото време износът все още представлява около 40% от германското икономическо производство.

Нарастващата опасност от протекционистки мерки в САЩ идва в момент, когато германската икономика се радва на солиден подем, задвижван главно от вътрешното потребление, но и от възстановяването на износа и на фирмените инвестиции.

Според икономиста Флориан Хенсе от анализаторската компания Berenberg в най-лошия сценарий на цялостна търговска война митата за внос и други търговски бариери биха могли да намалят с до 1% икономическото производство на Германия. По-вероятен би бил сценарий, при който САЩ наложат само някои рестрикции, които да са ограничени до няколко индустриални сектора и при този сценарий щетите ще достигнат едва 0,1 до 0,2 процентни пункта от общия икономически растеж на Германия, смята Хенсе.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4752 |31.10.2017 Законът ”Пеевски-Цонев” е правна нелепица с цел замитане на следите . 1| 3884 |05.01.2017 Тръмп заплаши „Тойота“ с големи мита, ако строи в Мексико автомобили за САЩ . 4| 3883 |07.11.2016 Станишев: Този резултат разби мита за непобедимостта на ГЕРБ . 0| 4057 |04.09.2016 Туск: Европа е близо до лимита си за прием на бежанци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads