Реклама / Ads
1| 3710 |12.10.2022 НОВИНИ

Изпълнителният директор на Свободна зона в Русе проговори за проверката

.
При мен вчера идваха държавни институции и служби, които изискаха информация. Всичко им е предоставено - справки, видеозаписи.
 

Това коментира изпълнителният директор на Свободна зона в Русе Георги Стоилов по повод на информацията от ТАСС, която се позовава на руската Федерална служба за сигурност, че взривното устройство, използвано на Кримския мост, е било скрито в рула със строително полиетиленово фолио и "в началото на август е изпратено от морското пристанище на Одеса в Русе по договор между "Транслогистик УА" (Киев) и Baltex Capital S.A. (Русе)", уточнява БТА.

 

Стоилов каза още, че към момента не може да даде повече информация по случая. Той обясни, че митнически представител на Baltex Capital S.A., която няма офис в Русе, е спедиторската фирма "Тива Ком". 

 

"Ние нямаме никакво отношение към товара. Ние сме операторът на този контейнер, но от там нататък дали стоката е стигнала и къде, не знам", коментира един от управителите на "Тива Ком" Валентин Илиев, който обясни, че седалището на Baltex Capital S.A. е в Панама. 

 

Той потвърди, че по документи в контейнера е имало строително фолио. 

"Ние го изпращаме към крайния получател, който ни е подаден от търговците. Обработваме документите и ги представяме пред митническите органи", обясни Илиев.

По думите му товарът е пътувал от Украйна през Румъния за Бургас. Той не знае какво се е случило с контейнера след това. 

 

"Разберете, че днес минават 15-20 камиона с най-различни стоки. Ние сме чист спедитор. В контейнера знаем каква стока има само по документи. За това има контролни органи, които трябва да го проверят, преминавайки през граница. За мен няма нищо общо между камиона, контейнера и стоката с това, което е стигнало там", обясни Илиев. 

По думите му позицията на държавата, че България няма съучастие в подготовката на взрива на Кримския мост е вярна.

 

От РИА новости публикуваха повече подробности компанията "Транслогистик УА", която фигурира в случая с терористичната атака на Кримския мост и според ФСБ е участвала в транспортирането на експлозиви от Украйна за България. Тя е  регистрирана на името на жител на Закарпатието Руслан Корол месец преди началото на руската специална военна операция, става ясно от данните на Единния държавен регистър на предприятията и организациите на Украйна (ЕДРПОУ).

 

Според тези данни "Транслогистик УА" е регистрирано на 25 януари, основната дейност е "други спомагателни дейности в областта на транспорта", допълнителни дейности са товарен железопътен, автомобилен и морски транспорт, както и търговия на едро със зърно, семена и храна за животни.

Според Единния държавен регистър на предприятията и организациите на Украйна Руслан Корол е регистриран в град Берегове, Закарпатска област, улица Ищван Сечени, къща 7, апартамент 7.

 

ФСБ на Русия съобщи в сряда, че организатор на терористичната атака на Кримския мост е главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната, неговият ръководител Кирил Буданов, служители и агенти. В транспортирането на товара са участвали граждани на Украйна, Грузия и Армения. Задържани са петима граждани на Русия, трима граждани на Украйна и Армения, участвали в подготовката на престъплението.

Според ФСБ взривното устройство е било замаскирано на рула със строително полиетиленово фолио на 22 палета с общо тегло почти 22,8 хил. тона и е било изпратено от пристанище Одеса до български Русе в началото на август по договор между Транслогистик ЮА ООД ( Киев) и Baltex Capital SA (Русе).

 

Сред участниците в прехвърлянето на товари от България до пристанището на Поти (Грузия), а след това и за Армения, ФСБ посочи гражданина на Украйна Михаил Цюркало. Той също е родом от Закарпатието, регистриран на адрес: село Минай, Ужгородска област, улица Транспортни строители, 28.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3243 |12.10.2022 ГДБОП иззе документи от Свободна зона - Русе за взрива на Кримския мост . 0| 3368 |06.10.2022 Директорът на МВФ: Държавите трябва да действат съвместно, изправени пред нарастващия риск от рецесия в света . 0| 3219 |10.09.2022 Михаела, дъщерята на Стоичков, е новият директор на Българската професионална футболна лига . 0| 2734 |01.09.2022 СЕМ готви промени в процедурата за избор на генерален директор на БНТ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads