Реклама / Ads
0| 2798 |08.09.2022 НОВИНИ

Радев зове ръководството на „Лукойл“ да набележи мерки заради цените на горивата

.
Източник: БГНЕС
Високите цени на горивата водят до свиване на потреблението. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с ръководителите на „Лукойл“.
 

„Високите цени на горивата са сред водещите причини за поскъпването на всички стоки и услуги и води до свиване на потреблението, което е загуба не само за потребителите, но и за производителя. Затова считам, че предстоящата ви среща с българското правителство е една добра възможност, разбира се, следвайки строго пазарните механизми, да се набележат мерки за стабилизиране на икономическата среда, за борба с инфлацията в полза на българския потребител“, обясни той.

 

По думите му „Лукойл“ е не само важна част от българската икономика, но и един от основните работодатели, а също и основен производител на горива, притежаващ значителен дял от пазара.

 

„От стойността на произвежданите горива зависи до голяма степен развитието на икономиката, но и инфлационните процеси, което определя стратегическото значение за компанията за развитието на страната“, заяви Радев.

 

От своя страна ръководството на „Лукойл“ обясни на президента, че вече били договорили с кабинета „Донев“ средносрочни мерки за горивата. Президентът на „Лукойл“ Вадим Воробьов съобщи, че са водени разговори със служебното правителство за това как ще продължи работата след влизането в сила на ембаргото върху руския нефт от декември тази година. България е изключение от тези санкции. Разговорите са водени през изминалите няколко дни, за да бъдат осигурени „възможности за българския пазар“, уточни Воробьов и съобщи, че работата на „Лукойл“ ще продължи на три етапа:

 

След 1 декември, когато влиза в сила ембаргото на ЕС върху руския нефт;
От 5 декември 2022 г. до 31 декември 2024 г., - отсрочката, в която България е изключена от санкциите;
Развитието на "Нефтохим" Бургас и вътрешния пазар у нас след 2024 г.


„За целта изработихме мерки за поддържане на стабилността на икономиката. Договорихме и ще продължим да разговаряме с българското правителство за изработване на средносрочни мерки, за да поддържаме икономиката. Имаме не много ясно разбиране за това как ще продължат нещата, но смятаме, че в първото тримесечие на следващата година е редно да създадем работна група, която да се занимава с проблемите в момента, в който ембаргото встъпи в сила“, обясни Воробьов.

 

Припомняме, че ръководството „Лукойл-Нефтохим“ и „Лукойл-България“ се срещна в края на миналия месец с министъра на енергетиката Росен Христов и министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов. След тази им среща обаче не стана ясно почти нищо, а журналистическите въпроси бяха забранени. Ясно стана едно – работна група ще търси оптимизиране на цените на горивата. И от двамата министри чухме: „Чакаме другата седмица“.

 

Така днес държавният глава прие на „Дондуков“ 2 представители на ръководството на енергийната компания, за да обсъдят възможностите за ограничаване на инфлацията и за развитието на предвидима икономическа среда в страната.

 

От думите на президента стана ясно, че ръководството на компанията ще се срещне отново със служебното правителство по-късно днес.

 

Проследете началото на разговора между ръководството на „Лукойл“ и президента тук:




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3955 |07.09.2022 Митрофанова зад Радев: Остава да научим чий е този срамен гаф . 0| 2810 |07.09.2022 Митрофанова изникна зад Радев в Пловдив на зарята? . 0| 2652 |06.09.2022 Макрон зове за рязко свиване на потреблението на ток във Франция . 0| 2917 |06.09.2022 Георги Киряков: Импийчмънт на Радев би обединил партиите, но не и за бъдещо управление

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads