Реклама / Ads
12| 4832 |07.08.2008 НОВИНИ

Кабинетът одобри 80 спешни мерки по критиките на ЕК

.
Планът включва засилване ефективността на съдебната система, на борбата с организираната престъпност и корупцията, както и изработване на цялостна стратегия за наказателна политика.
 

Министерският съвет прие график на неотложните мерки и действия на правителството, актуализиращи плана за действие по показателите за напредък в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност за периода август-декември 2008 г. Това съобщи правителствената информационна служба. Той съдържа 80 мерки и цели преодоляване на констатираните недостатъци и отправените към страната ни критики в годишния доклад на Европейската комисия до Европейския парламент относно напредъка на България по механизма на проверка и сътрудничество.

Документът включва действия, насочени към засилване на отчетността, прозрачността и ефективността на звената от съдебната система. Предвиждат се мерки, осигуряващи кохерентност на юриспруденцията, проактивни действия на ВСС и повече публичност на свършената работа. Мерките са предварително съгласувани между Министерството на правосъдието и Висшия съдебен съвет.

stanishev-4.jpg Друга група мерки е насочена към изграждането и усъвършенстването на нормативната рамка на новата наказателно-правна политика - изработване на цялостна стратегия за наказателна политика и частични промени в НК и НПК, насочени към облекчаване на досъдебното производство и преодоляване на дублирането на действия по разследването, както и към ускоряване на производството по наказателни дела. Графикът отразява и предложението на ВСС да указва на административните ръководители на съдилищата да не натоварват с други дела магистратите, които работят по делата срещу организираната престъпност и за корупция по високите етажи.

Предвиждат се и конкретни мерки, необходими за осъществяването на реформата в МВР, както и такива, целящи да подобрят взаимодействието между ДАНС, прокуратурата и вътрешното министерство.

Относно корупцията по високите етажи, в документа са залегнали мерки, които да доведат до цялостното преформулиране на мандата и модела на работа на Комисията за превенция и противодействие на корупцията към МС. Отразена е и препоръката да се разшири участието на неправителствения сектор в тази комисия.

Графикът предвижда и действия, насочени към преодоляване на критиките относно финансирането на политическите партии и "купуването на гласове" по време на избори. В него е отразено и предложението на Еврокомисията за създаване на специално звено в прокуратурата, работещо съвместно с ДАНС, МВР и НАП по дела срещу организираната престъпност. Предстои още детайлизиране на уредбата, предвиждаща задължение за банките да информират БНБ и ДАНС за всяко банково разплащане над 30 хиляди лева, което ще окаже значително противодействие на организираната престъпност и на прането на пари.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5027 |25.07.2008 Кабинетът да внесе доклад за инфлацията до октомври . 4| 4789 |23.07.2008 Столична община с пожарникарски мерки за поредната криза с боклука . 0| 4680 |09.07.2008 Министър В. Цветанов: ЕС настоява за екшън план и системни мерки . 4| 5961 |28.06.2008 По три мерки ни спрели пари по САПАРД

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads