Реклама / Ads
2| 4390 |26.10.2023 НОВИНИ

Как Китай, Русия и Иран се възползват от информационния хаос около войната между Израел и Хамас?

.
Си Дзинпин, Владимир Путин и аятолах Хоменей
Китайски, руски и ирански държавни агенти използват информационния хаос около войната между Израел и Хамас в своя полза, като възхваляват насилието, насърчават омразата и помагат за разпространяването на неверни твърдения за случващото се на място в Близкия изток, се посочва в нов доклад.
 

Войната между Израел и палестинската войнствена групировка доведе до рязко нарастване на дезинформацията онлайн, особено в социалните медии, както и до внезапно увеличаване на речта на омразата и насилието, както антисемитска, така и ислямофобска.

 

Ново проучване на изследователи от базирания в Обединеното кралство Институт за стратегически диалог (ISD), който следи за разпространението на екстремизма и дезинформацията онлайн, установи, че фактори като Китай, Русия и Иран се възползват от кризата, за да развиват геополитическите си планове.

 

Британският мозъчен тръст събра данни от стотици акаунти във Facebook и X (бивш Twitter), принадлежащи на ирански, руски и китайски официални лица, дипломатически представителства и държавни медии, в периода между 7 и 18 октомври, непосредствено след изненадващата атака на Хамас срещу Израел.

 

Той установи, че трите държави използват информационния хаос около войната по различни начини в зависимост от своите интереси.

 

Свързаните с иранската държава профили възхваляват нападението на Хамас на 7 октомври като "стратегически удар срещу Израел" и обвиняват САЩ, че са отговорни за страданията на палестинците. Те също така възхваляват и оправдават военни престъпления срещу израелски цивилни граждани и използват нехуманен език, както и споделят непроверени клипове, за които по-късно се оказва, че са фалшиви.


От друга страна, свързаните с руската държава акаунти използват конфликта, за да прокарат антизападен и антиукраински наратив, който Москва пропагандира от месеци - ако не и от години.


Руските държавни медии също допринесоха за разпространението на невярна и непроверена информация, твърдейки, че Украйна е доставила оръжия на Хамас и че Хамас дори публично е благодарила на Киев за предполагаемата помощ. Руските държавни медии също така написаха, че разрушената на 17 октомври болница в град Газа е била ударена от бомба, доставена на Израел от САЩ, докато след това стана ясно, че ударът върху болницата е бил извършен от палестинската групировка Ислямски джихад. 

 

Според доклада на ISD акаунтите, свързани с управляващата Китайска комунистическа партия (ККП), променят подхода си към войната в зависимост от платформата, която използват.


"Докато публикациите във Facebook останаха неутрални, настоявайки да се осъдят всички действия, които нанасят вреда на цивилното население, акаунтите на китайските държавни медии в X осъдиха САЩ за това, че уж търсят икономическа изгода от ескалацията", се казва в доклада.


"Същите акаунти обвиниха западните политици и основните медии, че си затварят "очите" за жертвите в Газа".

 

"Може би не е изненада, че авторитарните държави се опитват да използват объркването около конфликта между Израел и Хамас, за да развиват собствените си геополитически планове", заяви старши анализаторът на ISD Юлия Смирнова.

 

"Но ние - и особено платформите на социалните медии - не бива да пренебрегваме вредата от тази реторика за изостряне на поляризацията и задълбочаване на недоверието към демократичните институции и медиите".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4248 |26.10.2023 България е сред водещите дестинации за 2024 г., според туристическия пътеводител "Lonely Planet" . 13| 4209 |26.10.2023 Един от лидерите на Хамас е в Москва, провеждат се официални разговори . 5| 4028 |26.10.2023 ISW преди два дни: "Хамас се подготвя да обвини Израел за смърт на заложници". Хамас днес: "50 заложници загинаха при израелски удари" . 12| 4110 |26.10.2023 Кремъл започва томбола с екскурзии, за да засили любовта към Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads