Реклама / Ads
14| 12218 |06.02.2024 НОВИНИ

Как Нотариуса заплашва магистрати? ПП искат изслушване на Сарафов

.
Борислав Сарафов Източник: БГНЕС
Изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов да бъде изслушан в Народното събрание във връзка за разкритията на рекет и изнудване към български магистрати от страна на убития Мартин Божанов - за това настояват от парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България". Те подкрепят и идеята на Антикорупционния фонд да бъде създадена парламентарна комисия, която да разгледа фактите около дейността на Божанов.
 

"Миналата седмица в страната се случи поредното поръчково убийство, свързвано в публичното пространство с подозрения не само за разчистване на сметки в престъпния свят, но и за отстраняване на неудобен свидетел, който би могъл да разкрие порочни и престъпни факти за корупция в съдебната власт", се казва в позицията на "Продължаваме промяната", публикувана във Facebook. 







"Показанията и разкритията, които в последствие съдия Владислава Цариградска направи в национален ефир, ни дават силно основание за безпокойство.

 

Затова предлагаме в Народното събрание на основание чл. 26 от ПОДНС да бъде изслушан изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов, както и съгласно предложението на Антикорупционния фонд - да бъде създадена парламентарна комисия, която да събере всички възможни факти и обстоятелства около убийството, възможните мотиви и последствия, както и да проучи наличието на данни за бездействие на Висшия съдебен съвет, Инспектората към ВСС, прокуратурата и другите компетентни органи".


Предложението ще бъде обсъдено в подробности на редовното заседание на ПГ на Коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България" днес, и внесено по съответния ред в Народното събрание, уточняват от ПП. 

 

Мартин Божанов, известен с прякора Нотариуса, беше застрелян на 31 януари вечерта. Това е станало в столичния квартал "Горна баня". Убийството е станало според около 20:00 часа в комплекса "Глория палас".





Името на Мартин Божанов - Нотариуса се появи в разследване на Антикорупцционния фонд (АКФ) за ресторантьора Веселин Денков, който бе арестуван по нареждане на Специализираната прокуратура. В него бяха излъчени записи на разговори, които бившата миска Ивайла Бакалова, която живее с Денков на семейни начала, е направила с адвокати и консултанти, докато Денков е бил в ареста през септември 2020 г. В тях се коментират суми, които да се дадат на магистрати, за да бъде пуснат арестуваният. Става дума за сума от 100 000 евро и нагоре. Един от споменатите в разследването е именно Мартин Божанов.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6073 |06.02.2024 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части от столицата . 14| 4868 |06.02.2024 Журналистът Чавдар Стефанов: Руското посолство стана център за шпионаж, вероятно мотивира с пари . 9| 4035 |06.02.2024 Министър Гвоздейков: Как никой не видя, че България най-накрая направи стъпки за спасяването на човешки животи? . 27| 21187 |06.02.2024 Николай Стайков: В "SS Club" се е влизало с клубна карта с чип. Жената на Нотариуса е била на бара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads