Реклама / Ads
0| 2739 |04.04.2023 НОВИНИ

Какви са новите указания за действие при бомбена заплаха?

.
При отсъствие на изоставени съмнителни предмети, пакети, багажи и/или други възможни компоненти на взривно устройство не се предприемат мерки за извеждане на хора от сградата. Това се посочва в новата "Процедура за действие при заплаха от използване на взривно устройство в обект за обществено ползване с масово пребиваване на хора“, пишат от Българската национална телевизия.

Протоколът за действие се състои от 25 точки. В него се казва, че всяка заплаха се приема за истинска. Също така се посочва, че той не се прилага след оценка от компетентните държавни органи на естеството и източника на заплаха и след разпореждане на главния секретар на МВР или ръководителя на службата за сигурност, отговаряща за обекта.


При заплаха за бомба веднага се уведомяват органите на реда чрез позвъняване на спешния телефон 112. Пристигналите на място полицаи дават разпореждания и указания какво следва да се направи, се казва още в документа и се посочва, че предварително определени служители в съответния обект правят съвместен оглед с дошлите на място представители на МВР.


При заплаха за взривно устройство служителите на обекта трябва на правят "бърз оглед" на помещенията и площите, в които се намират, за наличие на пакети, предмети или багаж със съмнение за взривно устройство. При установяване на съмнителни предмети "незабавно се извеждат намиращите се в близост до тях хора", като се осигурява безопасен периметър около предмета до пристигане на полицията.


„В случай, че ръководителят на обекта откаже извършването на проверка за наличие на взривно устройство и/или откаже извеждането на хората от обекта, на същия се съставя акт за неизпълнение на полицейско разпореждане по смисъла на чл. 257 от Закона за Министерството на вътрешните работи“, пише в протокола.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2657 |02.04.2023 Какви са перспективите за бъдещ кабинет? Експертите говорят . 26| 5401 |02.04.2023 Новите 240: Битка за първото място и някои на ръба на 4-те процента . 5| 2710 |01.04.2023 Хендрик Зитих: Прекалено дълго подценявахме дезинформацията и не предприемахме никакви мерки . 0| 5564 |31.03.2023 Приключи аутопсията на Емил Боев, какви са версиите за смъртта му?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads