Реклама / Ads
1| 3710 |20.12.2023 НОВИНИ

Какво да правим с останалите дни отпуск и какви са правата ни?

.
Давността на отпуска за 2021 г. изтича в края на 2023 г., напомнят от ИА “Главна инспекция по труда“. С разрешение на работодателя могат да се използват всички дни отпуск, които не са погасени по давност, без значение дали са отложени, или не за следващата календарна година.
 

Всеки работник е длъжен да използва платения си годишен отпуск до края на календарната година, в рамките на която той се полага. В началото на годината работодателят има задължение да информира работниците за полагаемите му дни отпуск, включително и тези, останали от предходната година. Той трябва също да създаде организация за тяхното използване.

 

Със съгласието на работодателя работниците и служителите могат да отложат част от платения си отпуск за следващата календарна година. Част от него може да бъде отложен и от работодателя при важни производствени причини. Във всички случаи поне половината дни отпуск трябва да бъдат използвани в календарната година, за която се отнасят. За останалите трябва да бъде осигурена възможност да се използват до средата на следващата година. След този срок работникът или служителят може да използва прехвърлените дни с 14-дневно предизвестие, като в случая не е необходимо съгласието на работодателя. В този случай трябва да има доказателства, че отпускът е поискан от работника/служителя и е бил отказан за ползване от работодателя.

 

Според трудовото законодателство платеният годишен отпуск не може да се компенсира с парични обезщетения. Обезщетение се изплаща само при прекратяване на трудовите правоотношения за всички дни отпуск, непогасени по давност, независимо дали са прехвърлени, или не. Давността на отпуска спира да тече в периодите, в които работниците и служителите използват друг вид дългосрочен отпуск – за бременност и раждане, гледане на дете и др.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3550 |20.12.2023 Христо Иванов: Сега е истинското начало на съдебната реформа . 22| 11982 |20.12.2023 Защо е важно да подкрепяме не само Украйна, а и Израел? . 2| 3580 |20.12.2023 Иван Брегов: Политиката отказа да пусне прокуратурата . 7| 3669 |20.12.2023 Вили Лилков: Препирнята в СОС е заради неизживяна предизборна кампания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads