Реклама / Ads
20| 12787 |21.05.2023 СВЯТ

Потресаващи разкрития за Путин от капитан от неговата охрана. Защо руският президент живее изолиран от света?

.
Капитан Глеб Каракулов до неотдавна е бил сред най-близкият кръг от лица, осигуряващи охраната и най-вече комуникационните връзки на руския президент Владимир Путин. Заедно със семейството си извършва дръзко бягство от Русия в Турция през Казахстан. Причината е, че не приема войната срещу Украйна и смята Путин за ноеннопрестъпник.
 

Служил е в Кремъл 13 години и знае някои от най-големите секрети, зад които е скрит животът на Путин.

 

Публикуваме част от интервюто на Каракулов пред центъра „Досие“.

 

- Откъде се информира Владимир Путин за случващото се в Русия и по света? Използва ли интернет?

 

- Той не използва мобилен телефон. През всичките години на служба не съм го виждал с мобилен. В командировката, ако летим с премиера (Михаил Мишустин), тогава с нас пътува още един човек, който се занимава с интернет въпроси – нещо като електронен кабинет. При Путин този служител не е необходим. Той не използва интернет или телефон. Цялата информация, която получава, е само от хора, които са му близки. Той живее в някакъв информационен вакуум.

 

- Говори се, че при президента се носят папки - секретни доклади на спецслужбите. Това ли е неговият източник на информация?

 

- Да, така е.

 

- Президентът гледа ли телевизия?

 

- Руската телевизия е задължително условие при подготовката на резиденцията за посещението на президента.  Резиденцията е абстрактно понятие, може да бъде хотелска стая или някакъв комплекс за гости. При подготовката се проверява дали руските канали да излъчват там. Гледа само четири канала, които са верни на Кремъл. -

 

- Наистина ли Путин е в изолация през цялото време?

 

- Да, така е. През януари 2022 г. се навършиха три години откакто коронавирусът е на нашата планета. И нашият президент още седи в самоизолация. Всички, които са в екипа се поставят под карантина две седмици преди всяко събитие, дори ако то продължава 15 или 20 минути. Създава се пул от служители, които са преминали през това почистване - излежали са двуседмична карантина. Те се считат за чисти и могат да работят директно в една стая с Путин.

 

- Има ли разбиране сред служителите защо досега карантината е толкова строга?

 

- Всички се чудят защо това още продължава. Защото най-малкото всички са ваксинирани. Всички преминават медицински прегледи, проследяват здравословното си състояние и се подлагат на PCR тестове. Знам, че всички адютанти на президента си правят PCR тестове по няколко пъти на ден.

 

- Има ли разговори във ФСО, какво се случва? Може би Владимир Путин е смъртно болен и се страхува да се зарази с коронавирус?

 

- Това не се обсъжда. Ако има някакви здравословни проблеми, те просто се дължат на възрастта. Вероятно е така. Но нищо повече не знаем.

 

- Този въпрос сега вълнува около половината от населението на света. Какво ще кажете за здравето на Владимир Путин?

 

- Мога да кажа, че често ходим в командировки с него, а до 2020 г. той пътуваше много често. След това седна в бункера и вече излиза съвсем рядко оттам. А преди коронавирусната година имаше много командировки. Мисля, че едно или две пътувания бяха отменени, защото се разболя.А за здравето си се грижи много, сякаш все се страхува за нещо.

 

- Роднините на Владимир Путин също ли са под карантина, за да се виждат с него?

 

- Не мога да кажа със сигурност, не знам как са устроили всичко.

 

- Във ФСО говори ли се изобщо, че Владимир Путин има роднини?

Виждали ли сте някого лично?

 

- За много хора не е тайна, че той има деца, които незнайно защо нарича "тези жени".

Но докато не мога да потвърдя някаква информация за себе си, не съм готов да кажа, че това е така. Но в командировка бяхме на работа и телефонистката каза, че Екатерина има адютант и че почива в резиденцията в Сочи. Путин беше там по същото време.

 

- Тоест, Катерина Тихонова се охранява от служител на ФСО?

 

- Да. И тя почива по същото време в същата резиденция като Путин.

 

- Има и втората дъщеря - Мария Воронцова.  Тя също ли има назначен адютант?

 

- Ще кажа със сигурност за Катрин, защото потвърдих това за себе си. Вероятно, за Мери е същата схема.

 

- Владимир Путин имаше официална съпруга - Людмила Путина. Срещали ли сте я в работата си?

 

- Не, не съм я срещал. Имаше командировки, когато тя трябваше да присъства като първа дама. Но не попаднах пряко на нея.

 

- Президентът има ли внуци?

 

- Това не се обсъждаше на мястото за пушене. Ставало е дума за Кабаева, че живеят заедно. Но не съм видял с очите си. Каза ми служител от личната му охрана.

 

- Вашите колеги казваха ли нещо за общите деца на Путин и Алина Кабаева?

 

- Не, не е обсъждано. Е, по-точно, обсъждаше се, но това все още са слухове, това не е нещо, което мога да потвърдя.

 

- Свързват Владимир Путин и със​ Светлана Кривоногих. Твърди се, че имат обща дъщеря.

 

- Не знам. Но виждам много неща в разследванията на Алексей Навални.

Което казва наистина е така.

 

- А каква част от разследването на екипа на Навални бихте могли да потвърдите лично?

 

- От най-сензационните - това е дворецът на Путин. Всички там започнаха седмица по-късно да се опитват да се измъкнат, че това е някакъв хотел. Мой колега пътува с екипа често до Сочи и Санкт Петербург. Прекарва много време там. И той знае със сигурност. Той отговаря за радиокомуникациите и всички обекти, които са предвидени за посещение, обикаля ги и ги проверява. Питам го: има ли дворец? Той казва: „Ами да, има. Често ходя там, проверявам връзката“.

 

- Екипът на Алексей Навални намери и една от най-скъпите яхти в света – „Шехерезада“, при Владимир Путин. Знаехте ли тази информация?

 

- За "Шехерезада" беше още преди да започна войната. Има установена специална комуникация между нестационарни обекти. Самолети, хеликоптери, яхти - наричаме ги "лодки". Има и специален влак.

 

- Какво е специален влак?

 

- Само за президента. Той започна да се появява в нашия график някъде през 2014 или 2015 година. Изглежда като обикновен влак, абсолютно същият като всички останали, сив с червена ивица, по нищо не се отличава от другите.

 

- Защо президентът го използва?

 

- Защото не се вижда какво става вътре. Всички самолети се показват на съответните радари, а влакът - колко такива сиви влакове има? Те не се проследяват никъде в нито един информационен сектор. Влакът е като стелт.

 

- Путин често ли пътува в този влак?

 

- През 2014-2015 г. едва започвахме да работим с него и да го оборудваме.

Често започва да се използва, вероятно някъде през август-септември 2021 г. Оказва се, че наши служители са били под карантина специално заради специалния влак. От началото на войната момчетата казаха, че за около 40 дни са заминали в посока Валдай. В него президентът разполага и с домофонна кабина, която носим дори при командировка в чужбина. Това е място, от което могат да се водят разговори при гарантирана тайна. Кабината, разбира се, е обемиста - куб с височина около 2,5 м. Вътре е организирано работно място и телефон, чрез който можете да говорите, без да се страхувате, че чуждото разузнаване може да чуе или прочете разговора.

 

- А какви са лодките, на които сте инсталирали специални комуникации?

Колко големи са яхтите или корабите?

 

- Това не са гребни лодки, това са добре обзаведени дву- или три-палубни яхти.

Обзавеждането е шикозно. Но трябва да отчетем и факта, че някои от тях определено са на баланса на президентската администрация. Не всички са 100% частни. Много са – около 20.

 

- Смята се, че Владимир Путин има "бункери". Това резиденции ли са или истински бункер, бомбоубежище? Създали ли сте специална връзка там?

 

- Преди това не сме оборудвали бомбоубежища. Но през последната година – да. Има подвижни бомбоубежища, които му се осигуряват и в чужбина. Това е някаква параноя.

 

- Тоест Владимир Путин се страхува, че при пътуването му в чужбина ще бъде извършен опит за убийство?

 

- Защо иначе му трябва бомбоубежище? Той се страхува много. Има доста официални и неофициални резиденции.

 

- Къде ходи най-често? 

 

- Мисля, че във Валдай. Има още любими места: офиси в Санкт Петербург, в Сочи, в Ново Огарьово. Те са еднакви, всичко е абсолютно идентично там. Случвало се е да знам, че е в Сочи, а по телевизията да показват негови срещи в Ново Огарьово. И питам един колега в Сочи: „Той замина ли вече?“ Не, казва, тук си е. Момчетата се смееха, че когато Путин е в Сочи, често се имитира, че отлита нанякъде. Докарват самолета, кортежа пътува, но той си е в Сочи. Всички се смеят на театъра. Това е някакъв опит да бъдат заблудени чуждите разузнавания. Разбира се и да се избегне опит да бъде убит.

 

- Чувал ли си от свои колеги, че някой се е опитал да убие Владимир Путин?

 

- Не, но това не му пречи да се страхува.

 

========================================================

 

През октомври 2022 г., по време на официалното посещение на Путин в Казахстан, Каракулов, който беше в Астана като част от група служители на FSO, които осигуряваха охраната на руския президент, решава да отлети със семейството си за Турция. За целта мъжът използва служебния си паспорт и в деня преди да се върне в Москва избягва от хотела и заедно със съпругата и дъщеря си се качва на самолет за Истанбул. Основната причина за напускането на Русия, според Каракулов, е нахлуването на руската армия в Украйна.

Той нарича Путин "военен престъпник" и каза, че не смята за възможно повече да му служи.Не е ясно дали Каракулов не е заминал за друга държава.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5221 |15.05.2023 Лукашенко мамил Путин, че е болен, за да не го принуди да влезе във войната . 2| 3636 |10.05.2023 Джеймс Клевърли: Войната в Украйна не е холивудски филм! Oчакваме да чуем ескалиращи думи от устата на Путин . 34| 4672 |09.05.2023 Путин обяви, че бъдещето на руската държавност зависи от войната в Украйна . 1| 3541 |04.05.2023 Зеленски от Хага: Всички искаме да видим Путин тук

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads