Реклама / Ads
0| 3111 |24.08.2022 НОВИНИ

Киев за Лукашенко: Цинично ни пожелава „мирно небе“, докато позволява да ни поразяват смъртоносни ракети

.
Александър Лукашенко
Украйна днес отхвърли като циничен поздрава на беларуския лидер Александър Лукашенко по случай нейния Ден на независимостта и отправи упреци срещу Минск, че е позволил на Русия да атакува Украйна от беларуска територия, предаде Ройтерс.
 

В неочаквано послание на своя сайт Лукашенко пожела на украинците „мирно небе, толерантност, мъжество, сила и успехи във възстановяването на достойния живот“.

 

Беларус е близък съюзник на Русия и позволи на Москва да използва нейната територия, за да изпрати хиляди военни в съседна Украйна, както и да изстреля ракети от нейното въздушно пространство.

 

„Убеден съм, че днешните противоречия не ще могат да разрушат вековните основи на искрените добросъседски отношения между народите на двете страни“, каза Лукашенко в своето изявление.

 

Старшият съветник на украинския президент Михайло Подоляк остро разкритикува в Twitter изявлението на държавния глава на Беларус. „Лукашенко наистина вярва, че светът не забелязва неговото участие в престъпленията срещу Украйна“, написа Подоляк. „Ето защо той цинично ни пожелава „мирно небе“, като в същото време позволява да ни поразяват смъртоносни ракети“, добави той, цитиран от БТА.

 

 

Изявлението на Лукашенко влезе в противоречие с някои от неговите неотдавнашни изказвания в подкрепа за руската инвазия в съседната и на Беларус страна, отбелязва Ройтерс. През юли той описа Беларус като „единствената страна в света, която подкрепя Русия в нейната битка срещу нацизма“ и повтори твърденията на Москва, че тя провежда „специална военна операция“ в Украйна, за да я прочисти от ултранационалисти.

 

Киев и неговите западни съюзници твърдят, че Русия води непровокирана агресивна война.

 

Лукашенко казва, че Беларус „е бил въвлечен“ във войната от действията на Киев и че беларуската ПВО е свалила украински ракети. Украйна отрича да е обстрелвала цели в Беларус.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2825 |23.08.2022 Киев с нова инициатива за укрепване връзките с Източна Европа. ООН иска „дрънкането на ядрени оръжия“ да спре . 0| 3037 |21.08.2022 Киев - на 70% готов за членството в ЕС . 0| 2743 |17.08.2022 Може ли сделката за износа на украинско зърно да доведе до мир между Киев и Москва? . 0| 5221 |09.08.2022 Защо Русия не бомбардира центъра на Киев?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads