Реклама / Ads
65| 6508 |03.08.2010 НОВИНИ

И "Килърите" на свобода, шамар за МВР

.
МВР се провали напълно и срещу бандата на „Килърите”, след като бяха гледани мерките за неотклонение на петимата обвиняеми.
 

Софийският апелативен съд (САС) освободи с най-леката мярка „подписка” Петър Стоянов – Сумиста, Янко Попов – Туцо Дебелия, Васил Костов – Кеца и Георги Петков – Дачи, обвинени за участие във въоръжена престъпна група за убийства.

Единствен в ареста остава Методи Иванов, за когото съдът прецени, че са налице данни за извършено тежко умишлено престъпление, което според закона се наказва с лишаване от свобода до 5 години. Според магистратите има реална опасност, ако мярката му бъде променена в по-лека, той да извърши друго престъпление. Също така Методи Иванов е осъждан с влязло в сила споразумение и му е наложена пробация за подобно престъпление. По мнение на съда здравословното състояние на Иванов позволява той да остане в ареста.

За останалите четирима обвиняеми от групата на килърите, САС прецени, че изобщо не са събрани никакви доказателства за съществуването на организирана престъпна група. Липсват доказателства за какъвто и да било общ умисъл те да извършат престъпление.

Според апелативните магистрати органите на досъдебното производство не са се постарали да установят къде се намирал по време на покушението Георги Петков, който е сочен за физическият извършител на покушението. Като цяло липсват веществени доказателства, експертни заключения, не е иззето оръжието, с което е извършено престъплението, както и биологични следи, които да водят до извършителя.

Бандата бе задържана при мащабна акция на МВР, с кодовото име „Килърите” проведена на 23 и 24 юли в София, Самоков, Червен бряг и няколко черноморски курорта.

Петимата са обвинени за стрелбата срещу скандалния бизнесмен и общински съветник от листата на “Атака” в Самоков Юри Галев на 20 юли. Той почина десет дни по-късно в “Пирогов” от инфаркт.

От САС подчертаха, че България е правова държава и не може единствено на базата на оперативна информация на МВР, докладни записки и полицейски рапорти да се налага най-тежката мярка „задържане под стража”. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5754 |26.07.2010 От 20 задържани "Килърите" се стопиха до 5-ма, прокурори настояват за постоянен арест . 4| 6367 |26.07.2010 Цв. Цветанов: "Килърите" - най-сериозният удар срещу организираната престъпност . 6| 5906 |24.07.2010 "Килърите" са убийците на Галев . 39| 12649 |23.07.2010 Човек до властта сред "Килърите"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads