Реклама / Ads
4| 4605 |29.04.2023 НОВИНИ

Кой печели от руския петрол във времена на санкции?

.
Източник: ”Важни истории”
Международните санкции срещу Русия заради войната й в Украйна ограничиха възможността за продажбата на руски петрол. Това обаче изглежда не притесни хонконгската компания Concept Oil Services, която влезе в челната десетка на най-големите купувачи на руски нефт. През последните пет години мащабът на търговията с петрол от Русия само расте. Схемата на собствеността й обаче е изключително сложна. Кой точно стои зад компанията, свързана с дългогодишните приятели на президента Владимир Путин?
 

За осемте месеца от началото на войната Concept Oil Services е закупила петрол от Русия на стойност 3,2 милиарда долара и се нареди шеста в световната класация. 


Базираната в Хонконг Concept Oil Services е част от голяма група компании, регистрирани в шест държави, установиха от руската медия "Важни истории". Хора, свързани с петролния търговец, инвестират милиони евро в недвижими имоти в Германия и Австрия, притежават малка австрийска авиокомпания и пресичат пътища с най-близкото обкръжение на руския президент Владимир Путин - президента на "Транснефт" Николай Токарев и милиардера Аркадий Ротенберг.


Concept Oil Services изненадва пазара от много години. През 2012 г. полски журналисти забелязаха, че доставките по нефтопровода "Дружба“ от Русия могат да се увеличат извън графика за онези чуждестранни купувачи, които са използвали услугите на Concept Oil Services (и някои други търговци с неясен произход). Важи и обратното - "техническите възможности“ на Дружба странно намаляват, когато се наложи да се изпомпва петрол за онези, които не сътрудничат на въпросните търговци. 


В края на 2016 г. контролираната от държавата "Роснефт" приключи придобиването на "Башнефт" от "Система", към която се бе насочила още през 2013 г. Цялата сделка бе съпроводена от наказателни дела и демонстративното поставяне под домашен арест на собственика на "Система" Владимир Евтушенков. След като "Роснефт" получи контрола над "Башнефт", компанията се ангажира с дългосрочни договори за продажба на петрол именно чрез Concept Oil Services (от 2013 г. до края на 2015 г. за 2,36 милиарда долара и от 2016 г. за 1 милиард долара с възможност за подновяване за година).


И всемогъщият ръководител на "Роснефт" Игор Сечин не можеше да направи нищо по въпроса; във всеки случай не е имало шумни разправии от негова страна с Concept Oil Services.


През 2017 г. в Московския арбитражен съд една от руските петролни компании заяви, че Concept Oil Services "е монополист на пазара за закупуване на петролни продукти, които се изнасят през пристанището Козмино“. Според агенцията за ценообразуване Argus Concept Oil Services купува петрол от малки производители на пристанището в Козмино, за да организира танкери за своя дългогодишен партньор Tenergy Trading от Швейцария. Журналисти свързват Tenergy с приятеля на руския президент - Генадий Тимченко.


Смята се, че Concept Oil Services е собственост на рускоезичния предприемач от Латвия Михаил Зелигман. Такива данни бяха обявени в лондонски съд през 2013 г. Тогава Зелигман успешно съди собствениците на казахстанска петролна рафинерия (те продадоха партида петролни продукти, за които Зелигман вече беше платил аванс). В резултат на това стана известно за Зелигман, че говори добре английски, основава Concept Oil Services през 2003 г., има бизнес връзки в Казахстан и има дългогодишни отношения с Лукойл и TNK-BP. Но това не обясняваше големите възможности, които се откриха пред него в Русия. 


Обикновено на руския пазар такъв потенциал възниква от онези, които разполагат с административен ресурс и отговарят на интересите на служители и топ мениджъри на държавни компании.


Появиха се версии в руската преса, че Михаил Столяров, бивш съветник на руския министър на енергетиката, може да бъде свързан с Concept Oil Services. Но той не изглежда като фигура, способна да осигури успех с такъв мащаб. 


Ето обаче чии интереси на хора, близки до руските власти, се пресичат с Concept Oil Services.


През 2020 г. швейцарското "Обществено око" научи, че директорът на Concept Oil Services се е обърнал към търговска къща в Женева преди няколко години с предложение за сътрудничество. Служител на търговската къща разказал на журналистите, че когато се стигнало до процедурата KYC (Know Your Client), главният собственик на Concept Oil Services, латвийски гражданин, отказал да разкрие имената на всички свои бенефициенти. Стига се до извода, че Concept Oil се контролира от мениджърите на "Транснефт".


Два източника на "Важни истории", единият от които е партньор на Concept Oil Services, а другият работи на пазара на петрол и газ от много години, казаха, че зад този търговец на петрол стоят вече бившият първи вицепрезидент на държавната "Транснефт" Михаил Арустамов и бившият зет на шефа на "Транснефт" Андрей Болотов. 


Поне по това време Concept Oil Services има уникален достъп до тръбопровода "Дружба", чиято руска част се управлява от държавната компания "Транснефт"


Зелигман, официалният собственик на Concept Oil Services, не е аутсайдер за Арустамов. Арустамов е споменат в списъка на спонсорите на някои проекти на Фондация Обединяване на историята на Зелигман - латвийска благотворителна организация за опазване на историята и развитие на културата. Към днешна дата името му е изчезнало от списъка, но е видно през интернет архива. 


Михаил Арустамов е човек с големи връзки. Той е работил дълги години с дългогодишния приятел на Путин от КГБ Николай Токарев, работил е в "Транснефт" по въпросите на строителството и графици за нефтопроводи и напусна държавната компания през 2012 г. Арустамов беше смятан не само за човек от обкръжението на Токарев, но е и близък до неговото семейство - заедно със съпругата на Токарев Галина притежава компания за недвижими имоти в Чехия, освен това инвестира в московски имоти през офщорки заедно със своя вече бивш зет Андрей Болтов. 


Документи от архива на Пандора, получени от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), показват, че Арустамов и Болотов притежават имения и офис сгради на стойност милиарди рубли в Москва. А през 2020-2021 г. стана известно, че съпругът на сестрата на руския премиер Михаил Мишустин Александър Удодов е продал на Арустамов дялове в луксозните търговски и офис центрове Якиманка 26 и Гименей, на километър от Кремъл, оценени на 5-6 милиарда рубли. 


През февруари 2023 г. Удодов попадна под санкциите на САЩ.


Михаил Арустамов има кипърски паспорт, получен през 2013 г. Но през 2021 г. специална комисия, създадена в Кипър, за да разследва как работи програмата за гражданство чрез инвестиции, препоръча Арустамов да бъде лишен от кипърско гражданство. 


Базираната в Хонконг Concept Oil Services, която търгува с руски петрол, бе част от група, състояща се от дузина компании, регистрирани в различни страни. Търговецът е собственост на кипърската Deiton Holdings, която е ядрото на групата.


Освен това контролираше три руски транспортни и логистични компании и естонската Centrobalt (в ликвидация от март 2023 г.), която в миналото имаше около 200 железопътни цистерни. Те са използвани предимно за обслужване на петролните компании на Казахстан. Centrobalt се занимаваше с транспортирането на казахстански и туркменски петрол през Русия. 


На фона на одита на "Роснефт" на договорите на "Башнефт" с "Лукойл" руската преса изказа предположението, че "в случая с Concept Oil Services всички конци се дърпат и за "Лукойл". Но случаят не е такъв. Версията за връзки може да се е разпространила заради бизнес отношенията и някои от руските проекти на Зелигман.


В Оренбургска област, в Сорочинск, компанията майка Concept Oil Services (кипърската Deiton Holdings) и Зелигман притежават структури, които от началото на 2000 г. изграждат железопътен терминал за нефт, а след това предоставят услуги по съхранение и транспортиране на нефт.


Един от партньорите в този проект е семейна компания на бившия вицепрезидент на Лукойл, Ралиф Сафин и сина му Марат. Базираната в Мавриций фирма Marr Oil, част от семейната група Safin, участва в проекта поне от 2013 г. чрез кипърската фирма Foradilco Trading. По това време Сафин-старши все още е руски сенатор.


През 2022 г. център "Досие" посочи предприемача Алексей Шаронов като един от възможните собственици на Concept Oil Services, след като  кипърската компания майка на търговеца на петрол е посочила неговата офшорна фирма (Grafson Holdings от Британските Вирджински острови) като свързана страна (за свързана страна в Кипър се считат компании с пряка или непряка връзка от поне 25% или компании, принадлежащи към една и съща група). Ако случаят е такъв, връзките на Concept Oil Services с фигури, близки до руските власти, са още по-интересни.


"Важни истории" установи, че Шаронов е имал бизнес отношения със сериозни хора.


Той и неговата офшорна фирма притежаваха TD Everest, която до 2021 г. беше пакетирана в инвестиционен фонд от затворен тип от московския мениджър Сергей Котляренко, известен с това, че управлява семейните активи на бившия първи вицепремиер на руското правителство, а сега председател на държавната корпорация VEB.RF, Игор Шувалов.


От 2016 г. Шаронов притежава миноритарен дял в групата компании Scanex - компания с участието на Игор Ротенберг, син на приятел от младостта на Путин, Аркадий Ротенберг. Инженерно-технологичният център Scanex се занимава с картография, доставя сателитни изображения за Yandex и Rosreestr. 


От 2016 г. до 2021 г. Concept Oil Services изплаща повече от 125 млн. долара под формата на дивиденти. Напоследък те са се увеличили значително. През 2016-2017 г. компанията е изплатила едва 200 000 и 300 000 долара. От 2018 г. насам става въпрос за милиони: плащанията са се увеличили от 7,5 млн. долара през 2018 г. до 50,7 млн. долара през 2021 г., показват отчетите на компанията майка на търговеца на петрол. Постъпленията от продажбата на руски петрол отиват за покупка на германски недвижими имоти.


В центъра на Берлин, на насипа Шпрее, регистрираната през 2018 г. германска компания за инвестиционно развитие Althafen Real Estate построи двуетажен комплекс с площ от 17,8 хиляди квадратни метра - с хотелски стаи, апартаменти и помещения за магазини и ресторанти. Същата компания вдигна шум с планове за изграждането на "творческо пространство" в Потсдам - офис комплекс с площ от около 50 хиляди квадратни метра. Строителните работи започнаха тази година. 


Проектът обхваща архитектурно-строителния паметник зала РАО до централната гара на града, а инвеститорът е напълно ясен. 


Топ мениджърът на компания за развитие през 2018 г. само каза пред репортери, че инвеститорът е "достоен човек". Тогава местни общественици заподозряха, че инвестициите могат да дойдат някъде от Русия. Едва през септември 2019 г. официалният собственик на Concept Oil Services Зелигман даде интервю за немския Tagesspiegel, наричайки себе си инвеститор в този проект в Потсдам и обясни първоначалната секретност с факта, че не е искал публичност.


Германската компания за развитие Althafen Real Estate се управлява от двама души с руски връзки: главният оперативен директор на Althafen е скорошният ръководител на руската Concept Oil Services. А главният изпълнителен директор на Althafen е човек, който е пресякъл пътища с офшорна фирма, която може да е свързана с партньора на Ротенберг. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2819 |26.04.2023 Горя руският културен център в Кипър . 40| 8364 |25.04.2023 Скандал в ООН: Посланикът на Израел напусна заседание, възмутен от руския външен министър . 2| 3374 |22.04.2023 Tesla спечели знаково дело. Как ще се отрази това на автомобилния сектор? . 3| 3060 |22.04.2023 Нафтогаз е говорила с големи американски петролни фирми за проекти в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads