Реклама / Ads
0| 3391 |27.06.2022 НОВИНИ

Конституционалист: Момчетата от ПП демонстрират манталитет от детската градина, упорито неглижират Конституцията

.
Кирил Петков, Асен Василев Източник: БГНЕС
„Момчетата от „Продължаваме Промяната“ не са дорасли за голямата политика. Те демонстрират манталитет от детската градина. Те упорито неглижират Конституцията“, коментира пред БГНЕС конституционалистът проф. д-р Пламен Киров по повод отказа на ПП да се явят на консултациите при президента Румен Радев, които започнаха този следобед.
 

„Момчетата от „Продължаваме Промяната“ отново са се объркали. Не те диктуват процеса на консултациите и скоростта, с която той се движи. Това е в ръцете на президента. Ако смятат, че от тях зависи, кога ще отидат на консултации при държавния глава, могат да бъдат много неприятно изненадани“, заяви той.

 

Проф. Киров посочи, че Радев ще направи консултациите с останалите политически партии, които се явят и след това ще покани лице от ПП, за да връчи мандат.

 

„Президентът може да вземе решение и да връчи мандата на лице посочено от ПП. Това е първият проучвателен мандат. Ако те не отидат, той заявява, че никой не иска да вземе този мандат, смята го за неуспешен и преминава към втората по численост парламентарна група“, заяви конституционалистът и добави, че „никой няма да върви по гайдата на ПП“.

 

„Ако мислят така пренебрежително да се отнасят към държавния глава и процедурата по член 99 от Конституцията, нищо хубаво няма да стане. Няма да извлекат политически дивиденти. Манталитетът на ПП е от детската градина, те не са дорасли. Стигнали са до трета група в детската градина“, подчерта проф. Киров.

 

Той остро разкритикува и начина, по който правителството на Кирил Петков подаде своята оставка, след като в сряда падна след гласуван вот на недоверие.

 

„Те се забавиха и с подаването на оставката. Тя трябваше да бъде подадена буквално на следващия ден след гласувания вот на недоверие. На всичкото отгоре пренебрежително я изпратиха в Народното събрание по куриер. Може би трябваше да я изпратят по Еконт“, обясни проф. Киров.

 

„Действията на ПП са нелегитимни от гледна точка на процедурата, която е закрепена в Конституцията. Те упорито неглижират и не искат да се съобразяват с Конституцията. За тях Основният закон не означава нищо“, категоричен е той.

 

Експертът не изключва с тези си действия ПП да доведат до това предсрочните парламентарни избори да се проведат в средата на август.

 

„Нека много добре си направят сметката. Ако се окаже, че консултациите не се разтеглят във времето, не се стигне до втората половина на юли с цялата тази процедура с трите опита, тогава ще се окаже, че изборите могат да бъдат в средата или края на август. Ако искат това да стане, нека действат по същия начин“, предупреди конституционалистът.

 

Той отбеляза, че ако ПП се бяха явили на консултациите, можеше да се постигне диалог между институциите, който е много полезен и за приемането на бюджета.

 

„Между институциите трябва да се води диалог и да се надскочи манталитетът на детската градина“, подчерта проф. Пламен Киров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3423 |10.06.2022 Конституционалист: Агонията започва тепърва. Няма срок за освобождаването на министрите . 0| 3111 |23.03.2022 Конституционалист: МВР и прокуратурата успяха да се уязвят взаимно . 20| 16629 |31.01.2022 Конституционалист: КС ще потвърди, че правосъдният министър може да иска оставката на главния прокурор . 1| 3273 |12.01.2022 Конституционалист: За карантината на присъстващите на КСНС трябва да се реши индивидуално

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads