Реклама / Ads
78| 5323 |24.11.2011 НОВИНИ

Корнезов нападна Плевнелиев, пази доносниците

.
Любен Корнезов
Решението на КС не може да бъде тъпкано с ботуши или по джапанки, било то от бъдещ президент или някакво министърче на външните работи. Ако не знае Плевнелиев, има член 103 от българската Конституция, който гласи: "Президент, който наруши Конституцията, трябва да бъде предсрочно освободен".
 


Така коментира казуса с дипломатите агенти депутатът от БСП и бивш конституционен съдия Любен Корнезов.

 

По думите му, ако новоизбраният президент подпише укази за отзоваване на посланици заради това, че са работили за бившите служби, те ще бъдат отменени от Конституционния съд (КС).

 

Припомняме, че само преди ден  КС отмени промените в Закона за дипломатическата служба, според които агентите на бившите комунистически служби нямат право да заемат определени висши постове в системата на Министерството на външните работи, включително и да бъдат назначавани за посланици. Външният министър Николай Младенов обаче потвърди волята на правителството да не изпраща агенти на ДС за посланици, а Плевнелиев за пореден път заяви, че едно от първите неща, които ще направи като президент, е да подпише указите за отзоваване на посланиците с агентурно минало.

 

Дано да ме чуе Росен Плевнелиев. Решенията на КС са задължителни за всички граждани в България и за всички държавни органи, включително и за президента. Обръщам се към и г-н Младенов, предупредих го, че има член 4, алинея 1 от българската Конституция, където се казва, че България е правова държава и решенията на КС имат сила на закон. Има и член 172 от Наказателния кодекс, ако не знае г-н Младенов. Този текст предвижда до 3 години затвор за този, който дискриминира групата наши представители в чужбина", заяви още Корнезов.

 

Малко по-рано външният министър Николай Младенов съобщи, че вече е започнал процесът за обсъждане на нови кандидатури за посланици с новоизбрания президент и с правителството.

 

Всички страни от Централна и Източна Европа намериха сили да се разделят с това минало и България намира сили и ще го направи, но за съжаление - както всичко у нас, ще стане по-бавно и по-трудно. Решението на КС няма да промени нито политическата си воля, нито намерението на правителството да се раздели с тази страница. Тя ще бъде затворена веднъж завинаги за България”, аргументира позицията си министър Младенов пред “Дарик”.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 5170 |27.10.2011 ЕНП: Гласувайте за Плевнелиев, той е достоен за президент . 18| 5292 |07.10.2011 Яне нападна МВР за връзки с цар Киро . 19| 11581 |26.09.2011 "Цар" Киро нападна Бареков и Каракачанов . 150| 11718 |20.09.2011 "Октопода" нападна открито Бойко Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads