Реклама / Ads
27| 13612 |15.02.2012 НОВИНИ

Кризата свърши, но никой не вярва

.
От средата на 2010 г. българската икономика бележи постоянен ръст и в момента е само 4% под максималните си нива отпреди кризата.
 

Това обяви вчера председателят на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски. Според него до края на 2012 г. ръстът ще догони този от 2008 г. Дори производителността на труда в момента е по-висока, отколкото преди кризата. Единствено потреблението засега остава на ниски нива, пише 24 часа. “Ако погледнем числата, кризата е свършила. Личното усещане на хората обаче е, че криза има”, заяви Прохаски. Според него това усещане ще се преодолее в началото на 2013 г. Тогава бизнесът и държавата ще започнат да увеличават заплатите. Така ще се преодолее чувството на обедняване, причинено от замразените заплати и инфлацията.
Заплати ще растат от 2013 г.

От началото на 2013 г. заплатите в България ще започнат да растат както в частния, така и в държавния сектор. Тази прогноза направи председателят на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски. "До началото на следващата година трябва да е приключило напълно следкризисното преструктуриране на фирмите и те да започнат да увеличават заплатите вече в условията на нормален растеж", заяви той, докато представяше свой анализ за това дали има икономическа криза в България.

Лек задържащ ефект върху ръста на доходите през 2013 г. можел да окаже единствено стремежът на бизнеса да насочи част от приходите си към инвестиции, обясни икономистът. С увеличението на доходите от 2013 г. ще се преодолее и възприятието на българите, че страната все още е в криза, твърди Прохаски. "Ако погледнем сухите цифри както за нашата икономика, така и за развитието на основните ни партньори, ще видим, че отдавна сме излезли от кризата", обясни шефът на Центъра за икономическо развитие. "От средата на 2010 г. българската икономика постоянно расте и сме изпълнили дори техническите изисквания страната да не е в криза.

Има обаче усещане за криза, защото заетостта продължава да се свива, заплатите са замразени, а инфлацията, макар и ниска, допълнително изяжда доходите на хората", обясни Прохаски. Според прогнозите на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) българската икономика дори вече е изключително близо до максималните си предкризисни нива от 2008 г.  "В момента брутният вътрешен продукт на България е само с 4% по-нисък, отколкото е бил при най-високото си ниво преди настъпването на кризата и това ще бъде наваксано до края на 2012 - началото на 2013 г.", обяви Прохаски.

"Показателно е, че дори и погледнато през отношенията ни с Гърция, която в последните 4 години е едновременно в циклична и финансова криза, износът на български стоки и услуги се движи в рамките на 2,1-2,6 млрд. лв. на година", даде пример Прохаски. Селското стопанство и строителството са единствените отрасли, които засега изостават от предкризисните си нива, като забавянето е съответно 11,5 и 34 на сто. Тези анализи са правени на базата на данните на НСИ. При строителството обаче има структурен спад и предкризисните нива повече няма да бъдат достигнати, обясни Прохаски. Изоставане със 7,5% има все още и при потреблението, отчитат анализите на ЦИР.  "За разлика от премиера Бойко Борисов обаче аз смятам, че в момента е по-добре хората да спестяват, отколкото да потребяват.  Тези депозити влизат във финансовия сектор и през него се насочват потенциално към инвестиции", обясни тезата си Прохаски. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 6650 |22.01.2012 Надявам се никой да не напътства новия президент, сбогува се Първанов . 57| 8506 |21.01.2012 Симеон и Маргарита празнуват златна сватба, но скромно заради кризата . 17| 6079 |18.01.2012 "Тагесшпигел": България ни учи как да се справим с кризата . 79| 6541 |16.01.2012 Правозащитници не вярват в самоубийството на Чочо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads