Реклама / Ads
10| 9067 |10.12.2020 НОВИНИ

Лекари към властта: Дължите обяснение за правителствената болница “Лозенец”

.
Източник: БГНЕС
Лекари у нас поискаха обяснение от кабинета и Здравната каса защо МБАЛ “Лозенец” бе определена като правителствена болница. Според тях приетото от МС вчера решение е показателно за отсъствието на елементарни принципи за развитието на здравната система в България.
 

Това става ясно от отворено писмо на Български лекари за ново здравеопазване. То е адресирано до здравния министър проф. Костадин Ангелов и шефът на НЗОК проф. д-р Петко Салчев.


Острата позиция идва само ден, след като Министерския съвет прие решение, с което МБАЛ “Лозенец” получава статут на правителствена болница.


В това си качество лечебното заведение ще поддържа медицинското осигуряване при пътувания в страната и в чужбина на президента, председателя на Народното събрание, министър-председателя, вицепрезидента, главния прокурор; на представители на друга държава със същия ранг и ръководители на международни организации и институции при посещение в страната.


"Ние смятаме, че дължите на всички пациенти и лекари, ясно и смислено обяснение защо е необходимо съществуването на лечебно заведение, изградено за нуждите на определен, тесен кръг от хора - президент, вицепрезидент, председател на Народното събрание, министър-председател, главен прокурор, евентуално и депутати?!", посочват в писмото си лекарите и доплват: 


“Какво точно обуславя необходимостта от разкриване на 140 болнични легла? Толкова ли е лошо здравословното състояние на така изброените лица?”


"Как бихте обяснили факта, че при съществуващ персонал от 900 души, за всеки депутат се очаква да се грижат поне три медицински лица и то непрекъснато, без значение дали той има нужда от това? В условията на повсеместен кадрови дефицит в страната всичко това звучи гротескно", категорични са от съсловната организация.


Според Български лекари за ново здравеопазване декларираната равнопоставеност между тази структура и всички останали лечебни заведения е невъзможна при условие, че това звено се очаква да получава допълнително, целево финансиране от държавния бюджет.


"Осъзнаваме, че рационален отговор на поставените въпроси, извън обичайната демагогия, е невъзможен", пишат от организацията. 


От БЛНЗ предлагат в рамките на т.нар. „триъгълник на властта“ да се изгради амбулаторна практика с един или двама общопрактикуващи лекари, които да обслужват гореспоменатите лица. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4696 |10.12.2020 Д-р Николай Брънзалов: Обещаните пари за личните лекари ги няма, БЛС иска среща с Борисов . 4| 5354 |07.12.2020 Д-р Цветелина Спиридонова: Лекарите не са ничия собственост . 14| 4244 |07.12.2020 До четвъртък - списък с всички лекари, желаещи ваксина срещу COVID-19 . 38| 4676 |06.12.2020 Борисов: Нашите лекари се научиха да лекуват нещо, за което няма лекарство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads