Реклама / Ads
23| 3578 |07.01.2021 НОВИНИ

Лидерите осъдиха събитията в САЩ. Борисов обаче мълчи

.
Бойко Борисов и Доналд Тръмп Източник: БГНЕС
Десетки привърженици на Доналд Тръмп щурмуваха сградата на американския конгрес. Четирима души загинаха, докато световните лидери наблюдаваха с ужас хаосът, погълнал Вашингтон. Те описаха събитията като “позорни”, “жалки” и “шокиращи”. Борисов обаче мълчи.
 

Премиери и президенти по целия свят призоваха Доналд Тръмп и неговите привърженици да приемат резултатите от изборите през ноември и да се пристъпи към мирното предаване на властта. Избраният демократ Джо Байдън трябва да встъпи в длъжност до две седмици. 


"Подобни думи водят до актове на насилия - на стъпалата на Райхстага, а сега и в Капитола", посочи външният министър Хайко Маас, докато тръмписти атакуваха сърцето на САЩ. Той призова Тръмп и привържениците му най-накрая да приемат решението на избирателите и да престанат с опитите да попречат на демокрацията. 


“Изходът от тези демократични избори трябва да бъде приет”, написа Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО и бивш премиер на Норвегия.  Той предупреди, че светът гледа внимателно.


С призив за успокоение на страстите се обърна и външният министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан. Той категорично заяви, че насилието срещу американските институции е директна атака срещу демокрацията в страната. 


“Осъждам всичко това. Волята и гласът на американците трябва да бъдат уважени”, допълни още той. 


Президентът Еманюел Макрон посочи, че вярата и приятелството на французите е с американските граждани и заяви - това, което се случва в столицата Вашингтон няма нищо общо със САЩ.


Други обвиниха хората на власт за това, което се случва. Според тях Тръмп и неговите съюзници носят цялата отговорност за “атаката срещу демокрацията”. 


“Тръмп и редица членове на Конгреса носят огромна отговорност за това, което се случва. Демократичния процес при избора на един президент трябва да бъде уважен”, посочи шведския премиер Стефан Льовен. 


Премиерът на Великобритания също реагира. Борис Джонсън осъди атаките и нарече сцените във Вашингтон “опозорителни”. 


“САЩ се застъпват за демокрацията по целия свят и сега е жизненоважно да има мирен и подреден трансфер на власт”, посочи Джонсън. 


Реагираха редица лидери. Българският премиер Бойко Борисов обаче все още мълчи.

 

Реакция няма нито във Facebook, където вече свикнахме да го виждаме през последната поне една година, нито пък в Twitter, социалната мрежа, която се използва особено активно не само в САЩ, но и в други държави. 


В края на 2019 година бившият американски дипломат и посланик Джеймс Пардю заяви в свое интервю пред “Дойче Веле”: Борисов и Тръмп много си приличат. 


Ето и конкретният цитат: 


“Много добре познавам премиера Борисов и мога да ви кажа, че те двамата с Тръмп много си приличат. И сигурно отлично ще се разберат. И двамата залагат на национализма и на един определен, груб популизъм. И двамата не обичат свободните, независими и настъпателни медии. Според мен Борисов е по-хитър и много по-успешен в своята инстинктивна политика у дома, отколкото Тръмп. Само дето ръководи по-малка държава”.


Борисов обаче днес намери време за друго. Намери време задочно да отговори на Румен Радев по адрес на вчерашното изказване на държавния глава, в което президентът заяви, че Борисов и Пеевски са ортаци. Думите на Радев извадиха министър-председателя от Facebook, за да  се появи на пресконференция на Националния оперативен щаб и да заяви: Аз мога да му кажа че е ортак с Черепа.

 

За атаката в САЩ мълчи и Румен Радев. Държавният глава също не е реагирал след нападението на Капитола. Единствено изказване има от външния ни министър и вицепремиер Екатерина Захариева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3266 |07.01.2021 Меркел: Тръмп не призна поражението си и това направи събитията вчера възможни . 6| 3649 |05.01.2021 Осъдиха прокуратурата за 80 бона. Можела да спре зверското шесторно убийство в Нови Искър . 10| 3292 |23.12.2020 Евролидерите с послание след тежката 2020 г. . 11| 3709 |13.12.2020 Александър Маринов: Датата 28 март за изборите може да бъде преосмислена при критично развитие на събитията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads