Реклама / Ads
2| 4495 |13.08.2021 НОВИНИ

Любимир Аламанов: Промяна не е да напуснеш залата на парламента

.
Любимир Аламанов
От няколко дена някои политици и политически сили се опитват да обсебят думата „промяна“, да я приватизират, да я яхнат, да я демонстрират като личен ексклузивитет. И особено да се заявят като единствени „носители на промяна“.
 

Може би е добре да си припомним какво е „промяна“.


1. Промяна не е подигравка с институциите. Промяна е уважение към институциите и отстояване на тяхната независимост.


2. Промяна не е да се смени джипката с диванче. Промяна е да се говори нормално с хората.


3. Промяна не е нови монолози. Промяна е смелостта да се изправиш пред въпросите.


4. Промяна не е хитроумни забележки. Промяна е осъзнаване на нуждата от нормална комуникация.


5. Промяна не е изнудване. Промяна е партньорство.


6. Промяна не е силово налагане на решения. Промяна е съвместно обсъждане и търсене на най-добрия вариант.


7. Промяна не е цупене като не се приеме някое предложение. Промяна е разбирането, че понякога трябва да се приема чуждата гледна точка.


8. Промяна не е да напуснеш залата на Парламента. Промяна е да останеш и да посрещнеш това, което идва, с високо вдигната глава.


9. Промяна не е да намериш пролука в правилата, за да си отмъстиш. Промяна е да не се възползваш от подобни възможности, за да запазиш репутацията на институцията.


10. Промяна не е да злорадстваш, че си поставил институция в проблем. Промяна е да намериш решение, че институциите да работят по-добре.


11. Промяна не е да губиш времето на Парламента. Промяна е да се съобразяваш с приоритети на избирателите.


12. Промяна не е злобни лични атаки. Промяна е поглед в съвместното бъдеще.

 

13. Промяна не е вглеждане в дребните проблеми с потенциални партньори. Промяна е признаване на правото на равнопоставеност и търсене на компромиси.


14. Промяна не е да говориш за близки и далечни роднини на други политици. Промяна е да говориш за важни приоритети и политики и как да се осъществят максимално бързо.


15. Промяна не е да ругаеш НПО-сектора и гражданските сдружения. Промяна е да разбереш колко са важни за развитие на истинско демократично общество и да ги подкрепяш.


16. Промяна не е формално преписване на няколко булета с приоритети. Промяна е изработване на цялостна програма за осъществяването на политиките, които ще ни оттласнат от дъното на Европа.


17. Промяна не е за пореден път някой да ни казва, че сам може всичко и да се опита да приватизира политическия процес. Промяна е да се признае, че сам е трудно и че заедно ще е по-добре.


18. Промяна не е да се действа на принципа „След нас и потоп“. Промяна е да се държи сметка за сложността на политическите комуникации.


19. Промяна не е да използваш ченгеджийски опорки и теории на конспирацията. Промяна е да се отстояват ценности.


20. Промяна не е да се разсърдиш, ако останалите не приемат налудните ти идеи. Промяна е да помислиш какво може да се подобри, за да е разбираемо и приемливо от другите.


21. Промяна не е поредното Аз. Промяна е най-после да стане Ние.
Ценности, институции, правила, комуникации. Това е важното. А не накърненото его на някой следващ уж спасител, а на практика нарцис-насилник.

 

Не оставяйте да ви заблуждават. Не слушайте какво говорят, гледайте ги какво правят.

Трябва да има промяна. Истинска промяна. Мислете, гласувайте.

 

Любомир Аламанов, Facebook




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4207 |12.08.2021 Вигенин: Третият мандат е за партиите на промяната и втори шанс за разрешване на ребуса . 8| 61591 |09.08.2021 Аламанов: Специално за Слави, Бойко и Петър Илиев - не се прави така! . 3| 6433 |06.08.2021 Аламанов: Герберите вече си признават, че днешното състояние на държавата е тяхна отговорност . 5| 3024 |05.08.2021 Милен Любенов: Правителство на голямата промяна със сигурност няма да има

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads