Реклама / Ads
0| 3007 |04.06.2022 НОВИНИ

Лорер: И коалиция, и опозицията трябва хубаво да си седнем на столчетата

.
Даниел Лорер Източник: стопкадър, bTV
И коалиция, и опозицията трябва хубаво да си седнем на столчетата и вместо да се надвикваме в парламента, да заработи много здраво, за да се случат тези реформи навреме. Това призова от ефира на bTV министърът на иновациите Даниел Лорер.
 

„Не може да има призиви за насилие в българския парламент, надявам се да не сме свидетели повече на такива случки, защото те показват изключително проблемна политическа култура, която започва да се развива“, коментира той възникналото напрежение в парламента през седмицата, когато депутати почти се сбиха в пленарната зала.

 

„Коалицията е съставена от четирима партньора и всеки един от тях се бори за представителство в бюджета, който трябва да се гласува. Винаги, когато има важен и преломен момент, всяка една от страните в коалицията се опитва да бъде максимално силна, за да се пребори за своите избиратели. В случая с бюджета това се случи още зимата, а сега се случва преди актуализацията на бюджета, така че известно повишаване на политическия тон е нормално“, обясни Даниел Лорер.

 

Според него правителството като изпълнителна власт успява да намери консенсус и да се движи напред. Българският парламент обаче трябва да намери своя ритъм, за да започне да работи за България.

 

Той даде конкретен пример с Плана за възстановяване и устойчивост, в който са заложени инвестиции в България за 13 милиарда европейски средства, за да се възстановим от COVID и да имаме по добра икономика, но това ще се случи само и единствено, ако българският парламент приеме 22 реформи законодателни, които ние сме обещали, че ще направим.

 

„България единствена от целия Европейски съюз посрещна бежанците и ги настани в хотели. Никой друг не го направи, в повечето други държави те бяха настанени по палатки, по бунгала и по квартири по градовете. България подходи изключително хуманно и сега към украинските бежанци у нас започват да се възприемат същите мерки, каквито има в цяла Европа“, коментира още министърът на иновациите.

 

„Ние очакваме, че влошаващата се икономическа ситуация в Русия ще предизвика наплив от икономически емигранти. Ние проведохме широк семинара с компании, които имат работна ръка в Русия, за да говорим как можем да ги привлечем тук. И очакванията са ни, че ако България си свърши работата, ако създаде механизъм за приемане на работници от Русия и Беларус, които са квалифицирани, ние ще можем да имаме също няколко хиляди квалифицирани руснаци у нас близките месеци“, каза още Даниел Лорер.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3311 |29.05.2022 Даниел Лорер: Решени сме да създадем рамка за законови мерки срещу санкционирани по „Магнитски“ . 0| 3458 |25.05.2022 Мирослав Иванов, ПП: Опозицията не е конструктивна. Коалицията върви в правилната посока . 0| 2932 |23.05.2022 Лорер: От началото на годината чуждите инвестиции са скочили четири пъти . 0| 3545 |20.05.2022 Лорер: В ББР има наследени осем особено големи и особено проблемни кредита

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads