Реклама / Ads
3| 2726 |01.06.2023 НОВИНИ

Макрон: Трябваше да обърнем внимание на Източна Европа, която алармира за войнствената политика на Русия

.
Източник: БГНЕС
Държавният глава Еманюел Макрон призна, че Франция е трябвало да обърне повече внимание на източноевропейските нации, които предупредиха за войнствената политика на Русия, преди силите на Москва да нахлуят в Украйна, съобщи ”Ройтерс”.
 

По време на словото си на форума за глобална сигурност GLOBSEC в Братислава френският президент заяви, че не трябва да има разделение между "стара Европа" и "нова Европа", визирайки трайните различия между източните и западните държави членки на ЕС, по въпроси като Русия.

 

"Някои казаха, че сте пропуснали възможността да запазите мълчание. Мисля, че ние също изпуснахме възможността да ви изслушаме. Тези времена приключиха", отбеляза Макрон.

 

Президентът припомни забележка от 2003 г. на тогавашния френски държавен глава Жак Ширак, който заяви, че източноевропейските страни, които са застанали на страната на САЩ и Великобритания в решението им да нахлуят в Ирак през същата година, на което се противопоставиха някои от големите западни страни, включително Франция и Германия, са пропуснали "добра възможност да запазят мълчание".

 

Забележката шокира източноевропейските страни и допринесе за трайно недоверие към Париж сред най-новите членки на ЕС, което се прояви отново, след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

 

След проявената от страна на Русия брутална агресия източните страни от ЕС като Полша отправиха остри критики към Макрон за това, че поддържа каналите за комуникация с руския президент Владимир Путин отворени или че казва, че Русия не трябва да бъде "унижавана" в хода на международните усилия за прекратяване на конфликта в Украйна.

 

В сряда Макрон уточни, че Европа трябва да създаде своя собствена отбранителна индустрия, а не да разчита само на САЩза защита, макар да призна, че приносът на САЩ под формата на финансови средства и материали е бил от решаващо значение за формирането на надежден фронт срещу Русия.

 

"Нека бъдем благодарни и да кажем "благодаря" на Съединените щати. Но дали тази администрация е тук завинаги", попита френският президент. "Ето защо европейският отбранителен стълб в НАТО е изключително важен."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3238 |31.05.2023 Еманюел Макрон: Електрошокът от Путин събуди НАТО от мозъчна смърт . 5| 2728 |15.05.2023 Демерджиев: Гешев трябваше да е прогледнал отдавна. Това е много закъсняла справедливост . 7| 3157 |06.04.2023 Си Дзинпин на срещата с Макрон: Светът претърпява ”дълбоки исторически промени” . 3| 4047 |09.02.2023 Радев напомни на Макрон: Северна Македония да докаже, че иска да е в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads