Реклама / Ads
2| 3912 |28.01.2019 НОВИНИ

Манолова скочи срещу отнемането на „спящите акции“

.
Мая Манолова
Общественият защитник Мая Манолова иска от финансовия министър Владислав Горанов да се реши проблема с липсата на достъпна информация относно механизма за „събуждането на спящите акции“. Манолова остро критикуват приложената финансова системата за раздържавяване на икономиката в България и настояват за институционална подкрепа.
 

Проблемът със „спящите акции“ от масовата приватизация засяга близо 2,5 млн. миноритарни акционери, а номиналната стойност е около 2-3 млрд. лева, посочва Манолова. 

 

Омбудсманът е изпратил становище до министъра на финансите Владислав Горанов, в което изразява категоричното си несъгласие с Концепцията за личните сметки на физически и юридически лица, водени от „Централен Депозитар“ АД в т.нар. Регистър А, публикувана за обсъждане на интернет страницата на МФ.

 

Общественият защитник излага аргументи срещу мерките, заложени и в проекта, с които държавата възнамерява да разреши многогодишния проблем с  т.нар. „спящи акции“ на граждани, придобити от масовата приватизация, които се намират в неактивни сметки.

Документът предвижда отнемане на собствеността върху акциите, без съгласие на собствениците и без компенсация, е прочитът на омбудсмана.  

 

„Без да отричам наличието на проблем и необходимостта от неговото разрешаване, не смятам за конституционосъобразно и справедливо отнемането на правата на милиони акционери върху акциите им от масовата приватизация, без компенсация и без да им се даде възможност за участие (достъп) до очакваните финансови ползи от процеса на „събуждане” на акциите“, пише в становището си до МФ омбудсманът Мая Манолова.

 

В подкрепа на позицията си срещу механизма за „събуждане“ на „спящите акции“ омбудсманът изтъква и десетките жалби на граждани до институцията, в които сигнализират за липса на достъпна информация, остро критикуват приложената финансова системата за раздържавяване на икономиката в България и настояват за институционална подкрепа.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4622 |26.01.2019 Манолова: Застроява се Черноморието през зимата, за да не се разчува . 1| 3950 |23.01.2019 Манолова: Двойният стандарт при храните засяга 100 млн. европейци . 0| 3730 |22.01.2019 Манолова представя в Брюксел петиция срещу двойния стандарт на храните . 0| 4079 |18.01.2019 Брюксел изслушва омбудсмана Мая Манолова за двойния стандарт при храните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads