Реклама / Ads
5| 2652 |13.08.2024 НОВИНИ

На Марс откриха вода

.
Марс
Учени от НАСА потвърдиха наличието на вода в течна форма на Марс - откритието бе направено преди 6 г, но данните от сондата Mars Insight Lander на НАСА бяха анализирани и представени за пръв път сега. Анализът е публикуван в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.
 

Водата на Марс се намира на голяма дълбочина под повърхността на планетата. В кората на планетата има "мехури" с течна вода, показват данните на Mars Insight Lander, който от 2018 г. до края на 2022 г. записваше със сеизмограф импулсите в марсианската кора.

Чрез измерване на скоростта на сеизмичните вълни учените могат да определят с голяма степен на вероятност през каква среда преминават те.

 

Учените смятат, че някога на повърхността на Марс е имало много вода, също като на Земята. На повърхността личат следи от реки и езера. Но от три милиарда години там е пустиня.

 

"Това всъщност е същият метод, който се използва на Земята за откриване на подземни залежи на вода, нефт или газ", обяснява пред Би Би Си професор Майкъл Манга от Калифорнийския университет, който участва в проекта.

 

Анализът показа, че водата се намира на дълбочина между 10 и 20 километра под повърхността на Марс. Според професор Манги откритието отчасти отговаря на големия въпрос: "Къде е отишла водата от Марс?".

 

Част от водата се е изпарила и е отлетяла в космоса заедно с атмосферата на Марс. Но част от нея очевидно е останала под повърхността. Професор Манга ни напомня, че и на нашата планета доста голяма част от водата е под земята, и не вижда причина същото да не е така и на Марс.

 

Сондата "Инсайт" е регистрирала сеизмични вълни само непосредствено под нея и съответно там е открито и предполагаемото водно находище, но учените смятат, че такива находища има и на други места на Марс.

 

Ако това наистина е така, те изчисляват, че водата в тези невидими залежи би трябвало да е достатъчна, за да покрие цялата повърхност на Марс (която е по-малка от Тихия океан) със слой вода с дебелина над километър и половина.

 

"Без течна вода няма живот", напомня професор Манга. - Така че, ако на Марс има потенциално обитаеми места, те може да се намират дълбоко под повърхността."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3629 |13.08.2024 Тайнствена църква са на път да открият археолози край Калиакра след "татарската плячка" . 19| 4064 |13.08.2024 Европрокуратурата на Кьовеши влезе в "Булгартрансгаз" заради сделката "Боташ" . 22| 38717 |13.08.2024 Руски бежанци от Курск проплакват: Ужасно е! Непоносимо е! Искаме войната да свърши . 6| 2804 |13.08.2024 Съдът: Камен Донев не е обидил директора Василев, а е изразил мнение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads