Реклама / Ads
4| 3662 |16.12.2021 НОВИНИ

Мартин Заимов: Сегашната ситуация може да се сравни само с периода след Жан Виденов

.
Мартин Заимов Източник: стопкадър, Евроком
Сегашната ситуация може да се сравни само с периода след Жан Виденов. Сега сме в същата ситуация – период след Бойко Борисов. Имам предвид това, че има енергия от събуждане на обществото. Голяма част от българите бяха гласували доверие на Борисов и много голяма част от тези хора осъзнават, че са направили грешка. В обществото има енергия и очакване.
 

Това каза в ефира на „Честно казано с Люба Кулезич“ финансистът и бивш подуправител на БНР Мартин Заимов.

 

Той коментира и това, че Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България да плати близо 12 000 евро по делото, заведено срещу държавата от гражданските активисти Асен Генов и Цветелина Сърбинска. Двамата осъдиха държавата, след като бяха осъдени за хулиганство заради боядисването на паметника на партизаните пред централата на БСП на „Позитано“ 20.

 

Според съда в Страсбург боядисването на паметника е израз на гражданска позиция и свободата на словото, която е нарушена от държавата. Върху паметника на партизаните бе изписан надпис с розова боя: „КОЙ? БКП - СРАМ! КОЙ!“.

 

„Откакто това решение влезе в сила аз продължавам да повтарям, че това не е решение за България, а е решение за 750 000 000 граждани на Европа. Оттук нататък когато става въпрос за подобни казуси за свободата на изразяване на политически убеждения или символи на една или друга власт, а и особено власт, която е обявена по силата на закона за престъпна - комунистическият режим“, коментира от своя страна самият Асен Генов.

 

„Сякаш това решение казва ясно и недвусмислено, че пред политическото слово, когато не е свързано с някакви крещящи закононарушения, не трябва да има никаква преграда и препятствия пред свободата на политическото слово, убежденията и съвестта. Съдът разсъждава и върху това дали действията са увредили нечия чужда собственост, аз също правя грешката да го наричам паметник, но това не е паметник, а е просто открадната от автора и възпроизведена за един от конгресите на БКП“, каза още той.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4650 |05.12.2021 Мартин Димитров: ”Демократична България” все още не е решила дали да излъчи свои министри . 4| 3351 |02.12.2021 Мартин Димитров, ДБ: Проектобюджетът на Белчев няма да може да се използва . 14| 3817 |30.11.2021 Мартин Димитров, ДБ: Властта трябва да се върне в парламента . 20| 3531 |25.11.2021 Мартин Димитров: Енергетиката е затънала в непрозрачност, затова цаната на тока е висока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads