Реклама / Ads
0| 2938 |13.02.2023 НОВИНИ

Мевлют Чавушоглу опроверга слуховете за засиления бежански поток от Сирия към Турция

.
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу отхвърли твърдения за засилен бежански поток от Сирия към Турция. Той подчерта, че някои гранични пунктове са отворени еднопосочно, за да бъде изпращана хуманитарна помощ за Сирия, съобщават местните медии.
 

"Информацията, че засилено пристигат бежанци от Сирия, не е вярна", заяви Чавушоглу на съвместна пресконференция с либийската външна министърка Наджла Мангуш. Чавушоглу подчерта, че пунктовете са еднопосочно отворени с цел да бъде осигурен достъп на хуманитарната помощ: "В тези трудни дни, през които преминаваме, когато най-много се нуждаем от солидарност и сътрудничество, много съжаляваме, че изразходваме енергия, за да отговаряме на подобна дезинформация, разпространявана в социалните медии и по различни канали."

 

Министърът посочи, че макар критикуването или противопоставянето на правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган да е нещо естествено, то "разпространяването на невярна информация, за да се провокира обществеността, вероятно не е добронамерен подход". Същевременно Чавушоглу подчерта, че в никакъв случай не може да става дума за отваряне на пунктове към територии в Сирия, които се намират под контрола на кюрдските бунтовници. Той поясни, че някои пунктове на границата със Сирия са отворени за хуманитарна помощ на ООН от години, а други са отворени само в едната посока с цел изпращане на хуманитарна помощ.

 

Турският външен министър съобщи още, че към днешна дата в Турция работят 9400 чуждестранни спасители от 77 държави за разчистване на отломките. Либийската външна министърка обяви на пресконференцията в Анкара, че Триполи ще отпусне петдесет милиона долара като първи транш за възстановяването на Турция, съобщи либийската телевизия Либия ал Ахрар. Мангуш добави, че Либия се гордее със своя екип, изпратен в Турция, за да помага в спасителните операции. По думите й утре от Либия ще пристигнат и други екипи от специалисти, за да се включат в операциите след земетресението.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3227 |03.02.2023 МВнР опроверга премиера на РСМ за утрешното честване на Гоце Делчев . 30| 3532 |29.01.2023 Украйна опровергава ”Вагнер” - отблъснала атаката край Благодатне . 2| 3005 |25.01.2023 ”Лукойл” опроверга ”Ди Велт”, че рафинерията е доставяла гориво на Украйна . 7| 3524 |16.01.2023 Слави Трифонов опроверга, че структурата на ИТН в Пловдив се разпада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads